Медия без
политическа реклама

Прокурор Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки

Разстреляният Божанов е имал интерес към активи на КТБ и Брендо

14 Февр. 2024Обновена
Невена Зартова
БГНЕС
Невена Зартова

Четиримата заместници на районния прокурор на София Невена Зартова подадоха оставки и в декларация се разграничиха от нея.

В молба до Прокурорската колегия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев посочват, че искат да бъдат освободени като заместници на административния ръководител на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от ръководството на СРП и искат да се върнат като редови прокурори там.

Наред с това четиримата излизат и с декларация до колегията, в която казват: "Категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител на СРП Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и. ф. главен прокурор за реформи в прокуратурата".

Молбата на заместник районните прокурори на София да бъдат освободени от ръководните длъжности бяха докладвани в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия. Вероятно утре ще бъдат гласувани оставките на ръководството на Софийската районна прокуратура, каза пред журналисти Огнян Дамянов от Прокурорската колегия, цитиран от БТА.

Малко след това от СРП обявиха, че и самата Зартова е подала оставка. Заявлението си за напускане на ръководния пост тя е внесла в Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет. "За времето на моето административно ръководство, аз и моите заместници, не сме допускали нерегламентирано влияние върху прокурори във връзка с тяхната работа или решаването на конкретни дела. Не е имало неправомерно бавене на работа по дела и преписки", посочва в молбата за освобождаване Зартова, срещу която от лятото по искане на Сарафов тече и дисциплинарно производство. В молбата ѝ се казва още, че всички преписки в СРП срещу Мартин Божанов, с изключение на две преписки и една от 2021 г., са образувани и приключили преди началото на мандата на Невена Зартова като административен ръководител, и три от тях са прекратени поради изтекла давност. 

Невена Зартова обяснява, че през последните месеци в СРП са били назначени три комплексни проверки, които са приключили с препоръки към ръководната работа, като те са изпълнени в цялост. Подобна среда на постоянно административно напрежение прави невъзможно нормалното функциониране на Софийската районна прокуратура, допълва Зартова. Тя посочва, че заявява желанието си да остане редови прокурор в СРП.

По-късно пред Нова тв обяви, че е чувала за прокурори и съдии, включително и действащи, които са гравитирали около кръга на Петър Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса, и че тя е готова да бъде разпитана и да разкаже за това.

Оставките на четиримата и техния началник идват след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов нареди да се извърши ревизия на всички дела, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в Софийската районна прокуратура, тъй като Божанов, е бил замесен в имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

Наред с това на 9 февруари екип от 21 прокурори, начело със Сарафов, влезе в СРП на проверка „във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София“.

Проверката трябва да установи как и на какво основание са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „Специализиран“, как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано на случаен принцип и в съответствие с вътрешните правила в прокуратурата. Освен това ще се проверява срочността и ритмичността на разследванията, причините за забавяне и основанията за удължаване на срокове, мотивираността на постановените актове, взетите мерки за неотклонение и др.

„За съжаление, както виждате, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва. Ние съзнаваме нашите проблеми и имаме амбиция да ги изчистим. Ако има петно върху прокурорската тога, ние сами трябва да покажем, че имаме имунна система“, коментира в петък Борислав Сарафов.

Разстреляният Мартин Божанов и неговата група за влияние в магистратурата са имали особен интерес към активите на фалиралата КТБ и на осъдения за наркотици и пране на пари в три държави - Италия, България и Румъния, но неоткриваем за всички полиции по света Евелин Банев- Брендо. Това пък се разбра от участие на разследващия журналист и съосновател Антикорупционния фонд Николай Стайков в Би Ти Ви. Стайков, който единствен е правил интервю с Божанов, беше изслушан във вторник от Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая с показно убития мъж с прозвището Нотариуса.

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са получили заплахи за живота си. Единият е намерил патрон в пощенската си кутия, а друга обвинителка е открила кръст от клони през входната врата на жилището си.

"Ние като организация сме взели решение, че от нас няма да излизат никакви списъци. Това, с което може да помогнем, е с насока на институциите за проверка в ДАНС и полицията, и в това да бъдат анализирани и одитирани няколко решения и казуси", каза Николай Стайков в сряда от телеизионния екран. Веднага след това той обяви, че са дали като казуси, в които е имало намеса на Божанов, точно делата за КТБ и за Брендо. Стайков натърти на няколко пъти, че става дума за дела, свързани с активи на фалиралата банка и активи от конфискувано от Евелин Банев имущество. 

Издирваният Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна. Официалното съобщение от украинската полиция сочи, че е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик, предава БНР.
В рамките на половин година съдът за втори път праща на поправителен антикорупционната комисия КПКОНПИ по делото за конфискацията на имущество от Евелин Банев-Брендо. Това видя "Сега" в електронното деловодство на съда. След като през октомври м. г.

От думите на Стайков не стана ясно дали се разполага с данни групата на Божанов да се е добрала до активи на банката и Брендо, но бе поставен въпроса дали е имало повлияни съдийски решения и разпореждания в тази посока.

„В ДАНС има много информация за Мартин Божанов-Нотаируса. Информацията, която имат полицията, ДАНС и прокуратурата, трябва да бъде събрана и анализирана, за да се види кой, къде, на какъв етап му е помагал. Защото това е една организирана, израснала в годините, схемата за влияние в прокуратурата, която е достигнала постепенно до най-високите нива“, заяви още Стайков. 

По думите на журналиста Нотариуса е влизал свободно в Специализирания съд, а от записи на google street view е видно, че е бил охраняван от полицейски коли. Тази коли са охранявали клуба SS на ул. „22 септември“. 

Откакто Мартин Божанов с прякор Нотариуса беше убит на 31 януари, на дневен ред отново излезе темата за зависимостите в съдебната система и за абсолютната неадекватност на институциите, които са призвани да им противодействат.

Главният секретар на МВР за Божанов: Разследва се денонощно и ще разберем дори какъв ученик и войник е бил

Специален екип в МВР работи денонощно по разследването за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. "Убитият е основният субект, около който се движи цялото разследване - оперативно-издирвателни мероприятия, процесуални действия. Всички тези обстоятелства ще бъда изяснени - от статута му на гражданин, как се е развивал във времето, ако щете - като ученик, като войник. Всички процеси ще бъдат изяснени", заяви той.

ВРЕМЕНЕН ШЕФ

Сарафов предлага на Висшия прокурорски съвет да определи върховния прокурор Светлана Митова за временен шеф на СРП.

"Софийската районна прокуратура е прокуратурата с най-голяма натовареност в страната. За да бъде осигурено ефективно ръководство на дейността ѝ до обявяване на процедура за избор на административен ръководител и встъпването му в длъжност, е необходимо тя да бъде ръководена от прокурор с професионален опит и авторитет", се казва в предложението.

Митова има над 26 години юридически стаж, в който е преминала през цялата йерархия на прокуратурата.

"Номинирането на прокурор от Върховна прокуратура се налага с оглед предприемането в спешен порядък на мерки за подобряване на организацията на работата в СРП в контекста на констатираните при проверка, извършена през втората половина на 2023 г., сериозни пропуски в дейността на досегашния административен ръководител, както и във връзка с изнесените в публичното пространство неприемливи практики, отразяващи се негативно върху прокурорите в РП-София", посочва още Сарафов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?