Quantcast
КПКОНПИ минира делото за конфискацията на Брендо | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ минира делото за конфискацията на Брендо

Съдът за втори път връща исковата молба на комисията, за да отстранява неясноти
4 536
 БГНЕС
Брендо в съда през юни 2010.

В рамките на половин година съдът за втори път праща на поправителен антикорупционната комисия КПКОНПИ по делото за конфискацията на имущество от Евелин Банев-Брендо. Това видя "Сега" в електронното деловодство на съда. След като през октомври м. г. Софийският градски съд върна на комисията на Сотир Цацаров исковата молба срещу Брендо с конкретни указания, сега излиза, че не всички от тях са изпълнени. В края на март исковата молба е оставена без движение, магистратите отново са дали указания на КПКОНПИ и предупреждава, че ако те не бъдат изпълнени в рамките на 2 седмици, производството ще бъде прекратено.

Делото за конфискация срещу Брендо, още трима души - бившата съпруга на Банев Моника Добринова, голямата му дъщеря Александра Банева, брат му Симо Карайчев, и дружеството на Добринова "Б.М.А трейдинг" ЕООД, е образувано през ноември 2018 г. Заради проблемите с исковата молба сега то е отложено чак за ноември. Така 3 години след внасянето му в съда, то още не е разгледано по същество, а КПКОНПИ носи вина за над година от този период.

С първото връщане на исковата молба съдът даде указания в 12 точки. При новото връщане вече са останали само в две - да посочи за всеки от ответниците какво имущество има в началото на проверявания период, какви са признатите му разходи, какво е придобил, какво е имал в края на периода. За съда не е ясно и защо се иска конфискация на 1 888 600 лв., които са върнат заем и изплатен дивидент от "Б.М.А. трейдинг". (За първото връщане на исковата молба прочетете повече тук: Съдът върна КПКОНПИ на поправителен за конфискацията на Брендо.)

В Софийския градски съд виси и дело за конфискация и срещу сестрата на Добринова, Десислава Дишлиева. Искът на комисията срещу нея, дъщеря ѝ Дарина Дишлиева и майка ѝ Анна Добринова. От Десислава Дишлиева комисията търси 58 597 лв., които са вноски по отпуснат банков кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор. От дъщеря ѝ се иска конфискация на апартаменти в морското село Лозенец, а от Анна Добринова - кафе-бар от 488 кв. м. в Студентски град в София. Това дело трябваше да продължи през февруари, но е пренасрочено за месец май.

Междувременно "Демократична България" внесе законопроект за реформа в КПКОНПИ. Ако той бъде приет от парламента, комисията ще бъде разделена на две, шефът й Сотир Цацаров ще загуби поста си, а производствата по конфискация ще спрат в очакване на новите правила.

Банев е в неизвестност, макар че е осъден в три държави

Банев е обявен за издирване с червена бюлетина. Това стана първо по искане на Румъния, след което и България реши да го търси през 2018 г., когато бе окончателно осъден на 6 години затвор и Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за ареста му. Тогава държавното обвинение напомни, че Банев е признат за виновен за това, че от октомври 2002 г. до май 2005 г. в България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия е прал пари от наркотици.

Преди да бъде осъден у нас, Банев получи 20 г. затвор в Италия по делото "Кокаинови крале". Обвинението срещу него беше, че е ръководил международна група за трафик на кокаин. Той беше осъден и на 10 г. и половина затвор и от апелативния съд в Букурещ, пак за трафик на кокаин. Румъния първа обяви за издирване Банев, след като България отказа да го предаде на Букурещ с аргумента, че срещу него имало дело и у нас. Със същия аргумент Италия го пусна от тамошния арест по искане на България. След идването му у нас той веднага беше пуснат на свобода.

Още

Спецпрокуратурата се заема с проект за 85 млн. лв. на община Варна

03.12.2021

551
След разпит на кмета община Варна бе дадена на прокурор

01.12.2021

7183
КПКОНПИ влетя в акция за поръчки за милиони и в община Стара Загора

29.11.2021

2262