Quantcast
Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

"Изправи се! Мутри вън" лансират проектозакон НСО да не пази Борисов след края на мандата му
Обновена
14 155
 Архив СЕГА
2015 г. Сотир Цацаров беше главен прокурор, а Христо Иванов - министър на правосъдието. Снимката е от заседание на Висшия съдебен съвет. Сега Цацаров оглавява КПКОНПИ, която "Демократична България" на Иванов иска да разформирова като неефективна и репресивна структура.

Прекратяване на антикорупционната комисия КПКОНПИ и разпускане на специализираните съдилища. Това предлага "Демократична България" с проекти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. И под трите проекта са се подписали Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов.

Ако проектът за реформа в КПКОНПИ бъде приет, досегашният състав на комисията, начело с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, ще бъде разпуснат. Проектът предвижда на мястото на КПКОНПИ да бъдат създадени два нови държавни органа - Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Месец след приемането на закона, парламентът трябва да избере състава на двете комисии. Производствата по установяване и отнемане на незаконно придобито имущество по стария ред спират и ще продължат по новия ред.

Според мотивите на законопроекта, с тази реформа ще се компенсират дефицитите на сегашната уредба. Каквито са механичното съчетаване в една институционална структура на твърде различни функции, направено през 2018 г. със събирането на комисиите със спорна ефективност в мегаоргана КПКОНПИ. 

Специализираните съдилища и прокуратури, които бяха създадени от ГЕРБ и в които през годините бяха концентрирани всички знакови за властта дела, ще бъдат закрити, ако проектът за промени в ЗСВ на "Демократична България" се превърна в закон. Освен това се предвижда и за избора на председателите на двете върховни съдилища, както и за кадруването в съда, да трябва мнозинство във Висшия съдебен съвет на съдии, избрани от съдии. Като за шефове на двете върховни съдилища ще могат да се избират само съдии, които поне от 5 години са в тях.

Закриването на спецправосъдието цели да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт, пише в мотивите на вносителите. "За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложените със създаването им през 2011 г. очаквания като в същото време поетапно се разширява тяхната компетентност без адекватна оценка на въздействието за изминалия период", се казва в мотивите. И се допълва, че обществото възприема спецсъдилищата и спецпрокуратурата "не като независими органи, а като инструмент на "извънредното правосъдие", което изпълнява политически мотивирани поръчки". В тази посока са и становищата на Консултативния съвет на европейските съдии и докладите на ЕК.

Според вносителите специализираното правосъдие създава допълнителни рискове за независимостта на съдебната власт и ерозира върховенството на правото. 

Спецмагистратите ще бъдат възстановени в съдилищата и прокуратурите, от които са дошли.

За промените в Конституцията, които "Демократична България" предлага, прочетете повече тук:
 

Проекти на "Изправи се! Мутри вън!": Борисов и Караянчева без охрана, съдиите с право да се кандидатират на избори

"Изправи се! Мутри вън" също предлагат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за НСО. С последния се регламентира, че отпада задължителния транспорт, който в момента се осигурява от НСО на министър-председателя и на председателя на Народното събрание до 4 години от освобождаването им от длъжност. Това означава, че ако лансираните промени минат, Бойко Борисов и Цвета Караянчева ще останат без колите си от НСО, които в момента им се полагат по закон. Без тази привилегия ще остане и кметът на столицата, гласи проектът, подписан от Николай Хаджигенов, Мария Капон, Валентина Василева и Арман Бабикян.

Променя се и съставът на комисията, която взема решенията за охрана, като преценява застрашеността на лицето. Сега комисията се състои от председател - началникът на Националната служба за охрана, и членове: председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Проектът предлага членове да са шефът на ДАНС и вътрешният министър, които да нямат право на глас.

Проектът за промени в съдебния закон на същите вносители пък предвижда съдиите вече да могат да участват в избори, като кандидати от непартийна или гражданска квота, или като независими кандидати. 

В НПК отново се връщат гаранциите, че няма да има вечни обвиняеми. Възстановява се възможността, ако някой е бил обвиняем за тежко умишлено престъпление повече от 2 години, той да може да поиска делото му да бъде внесено в съда, или прекратено.

Още

ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

01.12.2022

Обновена

3488
Варненският кмет бе даден на прокуратурата по казуса с Георги Гергов

01.12.2022

Обновена

3479
Борисов се обрече на коалиция с ДПС и БСП

28.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

15731