Медия без
политическа реклама

Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

"Изправи се! Мутри вън" лансират проектозакон НСО да не пази Борисов след края на мандата му

19 Апр. 2021Обновена
2015 г. Сотир Цацаров беше главен прокурор, а Христо Иванов - министър на правосъдието. Снимката е от заседание на Висшия съдебен съвет. Сега Цацаров оглавява КПКОНПИ, която "Демократична България" на Иванов иска да разформирова като неефективна и репресивна структура.
Архив СЕГА
2015 г. Сотир Цацаров беше главен прокурор, а Христо Иванов - министър на правосъдието. Снимката е от заседание на Висшия съдебен съвет. Сега Цацаров оглавява КПКОНПИ, която "Демократична България" на Иванов иска да разформирова като неефективна и репресивна структура.

Прекратяване на антикорупционната комисия КПКОНПИ и разпускане на специализираните съдилища. Това предлага "Демократична България" с проекти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. И под трите проекта са се подписали Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов.

Ако проектът за реформа в КПКОНПИ бъде приет, досегашният състав на комисията, начело с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, ще бъде разпуснат. Проектът предвижда на мястото на КПКОНПИ да бъдат създадени два нови държавни органа - Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Месец след приемането на закона, парламентът трябва да избере състава на двете комисии. Производствата по установяване и отнемане на незаконно придобито имущество по стария ред спират и ще продължат по новия ред.

Според мотивите на законопроекта, с тази реформа ще се компенсират дефицитите на сегашната уредба. Каквито са механичното съчетаване в една институционална структура на твърде различни функции, направено през 2018 г. със събирането на комисиите със спорна ефективност в мегаоргана КПКОНПИ. 

Специализираните съдилища и прокуратури, които бяха създадени от ГЕРБ и в които през годините бяха концентрирани всички знакови за властта дела, ще бъдат закрити, ако проектът за промени в ЗСВ на "Демократична България" се превърна в закон. Освен това се предвижда и за избора на председателите на двете върховни съдилища, както и за кадруването в съда, да трябва мнозинство във Висшия съдебен съвет на съдии, избрани от съдии. Като за шефове на двете върховни съдилища ще могат да се избират само съдии, които поне от 5 години са в тях.

Закриването на спецправосъдието цели да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт, пише в мотивите на вносителите. "За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложените със създаването им през 2011 г. очаквания като в същото време поетапно се разширява тяхната компетентност без адекватна оценка на въздействието за изминалия период", се казва в мотивите. И се допълва, че обществото възприема спецсъдилищата и спецпрокуратурата "не като независими органи, а като инструмент на "извънредното правосъдие", което изпълнява политически мотивирани поръчки". В тази посока са и становищата на Консултативния съвет на европейските съдии и докладите на ЕК.

Според вносителите специализираното правосъдие създава допълнителни рискове за независимостта на съдебната власт и ерозира върховенството на правото. 

Спецмагистратите ще бъдат възстановени в съдилищата и прокуратурите, от които са дошли.

За промените в Конституцията, които "Демократична България" предлага, прочетете повече тук:
 

В отговор на поетия ангажимент за съдебна реформа депутатите от „Демократична България” представиха още в първия работен ден на парламента проект за промени в Конституцията, засягащи основно организацията и дейността на съдебната власт.

Проекти на "Изправи се! Мутри вън!": Борисов и Караянчева без охрана, съдиите с право да се кандидатират на избори

"Изправи се! Мутри вън" също предлагат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за НСО. С последния се регламентира, че отпада задължителния транспорт, който в момента се осигурява от НСО на министър-председателя и на председателя на Народното събрание до 4 години от освобождаването им от длъжност. Това означава, че ако лансираните промени минат, Бойко Борисов и Цвета Караянчева ще останат без колите си от НСО, които в момента им се полагат по закон. Без тази привилегия ще остане и кметът на столицата, гласи проектът, подписан от Николай Хаджигенов, Мария Капон, Валентина Василева и Арман Бабикян.

Променя се и съставът на комисията, която взема решенията за охрана, като преценява застрашеността на лицето. Сега комисията се състои от председател - началникът на Националната служба за охрана, и членове: председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Проектът предлага членове да са шефът на ДАНС и вътрешният министър, които да нямат право на глас.

Проектът за промени в съдебния закон на същите вносители пък предвижда съдиите вече да могат да участват в избори, като кандидати от непартийна или гражданска квота, или като независими кандидати. 

В НПК отново се връщат гаранциите, че няма да има вечни обвиняеми. Възстановява се възможността, ако някой е бил обвиняем за тежко умишлено престъпление повече от 2 години, той да може да поиска делото му да бъде внесено в съда, или прекратено.

Още по темата