Медия без
политическа реклама

6 неудобни въпроса за случая на Мартин Божанов - Нотариуса

Мартин Божанов
Антикорупционен фонд
Мартин Божанов

Откакто Мартин Божанов с прякор Нотариуса беше убит на 31 януари, на дневен ред отново излезе темата за зависимостите в съдебната система и за абсолютната неадекватност на институциите, които са призвани да им противодействат.

Един и същи сюжет се развива постоянно - като започнем от скандала с Красимир Георгиев - Красьо Черния и белите покривки, на които се кадрува в съдебната власт (по Константин Пенчев), минем през малоимотните магистрати, които вдигнаха хотели в Приморско, после "Двете каки" и "Ти си го избра", та чак до "Осемте джуджета" и "Нотариуса". "За пореден път виждаме, че реакциите на институциите след убийството на Мартин Божанов са "постмортем" – извънсъдебно обявяване на едно лице за престъпник, след като приживе сигналите за негови незаконни посегателства върху независимостта на съда са оставени без последствия", обявиха от Съюза на съдиите в България.

Сега предстоят много и всякакви изслушвания. И.ф. главен прокурор ще ходи в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във вторник. После ще го изслушва и парламентът, където набързо беше сформирана специална комисията по казуса "Нотариуса". На базата на предишния си опит можем да направим обосновано предположение, че и в този случай ще останат много неразплетени зависимости и въпроси без отговор, които обществото бързо ще забрави, но които пак ще изплуват при следващия подобен скандал.

 

Заради "съдебната" си дейност ли е убит Божанов?

Какофонията около дейността на Божанов някак заглуши интереса на публиката към това кой и защо посегна на живота му. А това е ключов въпрос, включително и за да се осветят връзките и зависимостите в мрежата му. В разследването на АКФ, което го освети през 2021 г., сам себе си Божанов представи като консултант, който дава съвети от това как да си аранжираш градината до това кой адвокат да си наемеш.

Твърди се, че той е обикалял хора от сенчестия бизнес и ги е изнудвал за пари, заплашвайки ги с обвинения. А също е предлагал на такива, които са обвинени, да реши проблемите им с правосъдието. Сред близките му съмишленици има двама адвокати и магистрат на ръководен пост, твърдят още източници на "Сега" от разследването. В петък Върховната прокуратура, начело с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов направи десант в Софийската районна прокуратура, за да търси защо и как там са потъвали преписките срещу Божанов.

Та в задачата се пита дали на някого от изнудваните им е писнало? Или пък Божанов вече е бил опасен и за близкия си кръг... За да научим отговора, трябва разследването да бъде проведено бързо и качествено. Знаем, че разкриваемостта на поръчковите убийства клони към нулата. Затова и няма как да сме оптимисти, че това ще бъде някакво изключение. Освен това виждаме известна мудност в институциите. Като например това, че претърсванията и изземванията в клуб SS, който се свързва с Божанов, се случиха цяла седмица след убийството му. А следи се заличават и за далеч по-кратко време.

Знае се също, че сигналът за смъртта му е подаден от съпругата му на телефон 112 около 50 минути след самото убийство. Какво се е случило в тези 50 минути? Дали пък не са унищожавани документи, записи, паметта на телефоните му, един от които сателитен, апропо. Имал ли е Божанов архив от компромати за хора от съдебната власт? Ако наистина хора на всякакви нива са изпълнявали заръките му, как ги е държал? С пари? Или със срамни тайни?

 

Ще видим ли най-сетне операция "Чисти ръце" в Темида?

Краткият отговор е "едва ли". Защото за целта е нужно да се стигне до контактите на Божанов. Те наистина са ключови. Той обаче едва ли ги е записвал в хартиено тефтерче, както правеше Филип Златанов. А и да ги е записвал, тефтерчета изчезват, както стана с това на Златанов... Помните ли как при скандала с Красьо Черния беше огласено кои магистрати са говорили с него, колко пъти, за колко време и от кого е изхождало обаждането? Да видим дали това ще се случи и с Нотариуса. Трябва обаче да се има предвид, че трафичните данни се пазят 6 месеца. Знаем, че с айфона на Алексей Петров още не са се справили, а телефонът на Божанов бе намерен изключен до тялото му, т.е. има много голяма вероятност да е бил прочистен междувременно. 

Депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов твърди, че има списък на магистратите, повечето от тях - прокурори, които са посещавали клуб SS, намиращ се в непосредствена близост до вече закритите спецсъд и прокуратура. Легендата е, че там се е влизало само със специални карти за достъп. Ако Атанасов има списъка, защо не го е дал в прокуратурата сам? Защо вече не е призован да го направи? Как така Атанасов има списъка изначално, а разследващите го нямат?

Можем да сме сигурни, че всеки притежател на такава карта вече старателно я е изгорил. Както и че омертата тук ще сработи със страшна сила. Трябва някой магистрат да бъде хванат със стабилни доказателства, за да разчитаме, че евентуално би "пропял". Градската прокурорка Илиана Кирилова вече ни каза, че "ние не сме работили в насока на този клуб, но сега търсим възможност да видим евентуално. Ние сме работили в насока - ползвал ли е Мартин Божанов протекции на съдии и на прокурори, което става много трудно. Ние трябва да имаме убедителни доказателства за това, защото аз съм сигурна, че ако едно такова обвинение се повдигне и се вкара с обвинителен акт в съда, ние ще сме на позицията "една жена казала".

Ако схемите на Божанов са били активни през последните 20 години, това означава, че поколения магистрати са замесени в тях. За 20 години тези мрежи са стигнали до всички нива в системата, тъй като за това време обичайно хората се издигат от районно до върховно ниво.

 

Пресичат ли се кръговете на Мартин Божанов и Петьо Петров - Пепи Еврото?

Убийството на Божанов се случи месеци след изчезването на друго знаково лице за съдебната система - бившият следовател, а понастоящем адвокат Петьо Петров - Пепи Еврото. И Еврото, също като Божанов, беше осветен от разследване на Антикорупционния фонд. Заведението "Осемте джуджета" пък се превърна в нарицателно за търговия с влияние в съдебната система. Аферата "Осемте джуджета" и досега е неразплетена, а Петров е в неизвестност и уж се издирва по света и у нас. Може да е в Дубай, може да е в Бургас. А може и вече да не е сред живите. Изобщо не е маловажен отговорът на въпроса случайно ли е съвпадението във времето на изчезването на Петров, преди да му бъде повдигнато обвинение и убийството на Божанов, пак преди да бъде обвинен, по думите на прокуратурата.

"Има едно име, което излиза "пред скоби" и в двата кръга, и това е на бившия главен прокурор, той е свързан и с двата кръга. Името му излиза като информация". Това каза в петък изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на въпрос как толкова години дейността на кръговете около Петров и Божанов е останала незабелязана от прокуратурата и полицията. Уволненият като главен прокурор и новоизлюпен политик Иван Гешев веднага обяви, че ще съди Сарафов. Би било интересен процес, но той едва ли ще се състои. Самият Гешев прави внушения, че Сарафов е свързан с Петров. Сарафов пък обяснява, че снимката му в "Осемте джуджета" е направена под режисурата на Гешев, за да бъде използвана срещу него.

Съдия Владислава Цариградска, която е един от магистратите, получавали заплахи от Нотариуса, твърди в сигналите си до институциите, че лицето, което ѝ е предало заплахите, е посочило, че Божанов е много близък с Иван Гешев, който по онова време (2020 г.) е все още само кандидат за главен прокурор. Факт е, че по времето на Гешев Божанов очевидно не е притесняван. За разлика от Цариградска, която половин година има охрана. Това е един от изумителните абсурди около Божанов - как така магистрати са охранявани заради него, а той е без обвинение и на свобода. Между другото другият известен заплашван съдия - Цветко Лазаров е станал обект на заплахи още през 2017 г.

Сарафов говори за доказателства. Добре ще е да ги видим.

 

Защо закъсня обвинението на Божанов?

Така стигаме и до въпроса за обвинението, което Софийската градска прокуратура твърди, че е била на път да повдигне на Божанов. Зам.-градският прокурор Иво Илиев обясни, че в Софийската градска прокуратура се води едно досъдебно производство по отношение на дейността на Божанов. "То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес", обясни прокурорът. Производството било на самия си финал, но по стечение на обстоятелствата вече няма как да се търси отговорност от Божанов.

"Подготвяше се обвинение на въпросния Мартин Божанов по прякор Нотариуса. За съжаление, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва", каза и Сарафов.

Точно по това дело двама прокурори от градската прокуратура и до днес ходят с охрана.

Така че очевидно обвинението е безкрайно закъсняло и справедливост тук няма да дочакаме. Впечатление направи и как по време на брифинга онзи ден градската прокурорка Илиана Кирилова каза, че само градската прокуратура се осмелила да работи срещу Нотариуса, обяснявайки, че заплахите срещу съдия Цариградска всъщност би трябвало да се разследват в Луковит и Плевен.

Не може да не се запитаме обаче дали ако Божанов обаче не беше убит, делото в СГП нямаше да се подреди при останалите, които са потънали безследно? 


 

Как Пеевски стана флагман срещу зависимостите в съдебната власт?

Идеята за парламентарна комисия, която да провери дейността на Божанов беше първо лансирана от Антикорупционния фонд. И шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски като виден антикорупционер веднага си я припозна и направи предложението. Поне не поиска да оглави комисията.

Още преди да бъде санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски", а след това и от Великобритания, Пеевски има слава на сив кардинал в съдебната система. Чували сме от съдии, които са заставали с имената си, как Пеевски има пръст при назначенията на ръководни постове в системата. Помним как самият той влезе в нея по изключение, а после трупа магистратски стаж като следовател, без да работи по нито едно дело. Не е толкова отдавна времето, когато тъстът му беше член на Висшия съдебен съвет.

Та Пеевски чудесно разбира съдебната система. Отбира и от жълти медии, които са заподозрени, че са атакували магистрати, които трябва да бъдат "опраскани" по нареждане на Нотариуса.

Извън шегата, яхването на темата явно е поредният опит на бъдещия лидер на ДПС да изчисти образа си на евроатлантик и демократ. Да видим дали комисията ще викне Пеевски, заради твърденията, че името му е цитирано наред с това на Нотариуса.  

 

Възможно ли е Божанов да е бил агент?

Разсъждавайки за Божанов и за това как е въртял институциите на малкия си пръст и е действал под носа на служби, не може да не се запитаме дали не е по-специален от обикновен лобист и как така се е сдобил с протекции навсякъде. Как някой може ей така да се сдобие с два ЕГН, ако не е нечий агент, а дребен мошеник? Възможно ли е някой със специалност имотни измами, изведнъж да се окаже такъв голям фактор в съдебната власт, че заради него да има прокурори и съдии с охрана, а той да е на свобода съвсем необезпокояван? Ами втората му съпруга, която ей така става разследващ полицай не къде да е, а в ГДБОП. Тъй като не е успяла да получи допуск до класифицирана информация, тя е уволнена от МВР. Заради процедурни пропуски на министерството обаче, съдът възстановява Божанова и според главния секретар на МВР Живко Коцев в момента тя е в отпуск по майчинство.

За да бъде отказан достъп до класифицирана информация по закон Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) трябва да установи, че лицето е ненадеждно. Това означава например някой да работи против интересите на страната, да осъществява шпионска дейност или дейност против обществения ред. За ненадежден се приема и човек, който по време на проучването укрие информация или даде неверни данни, или за когото се установят факти и обстоятелства, които биха дали възможност да бъде изнудван, или ако стандартът му на живот не съответства на доходите му.

Съдебното минало на Божанов също е доста интересно. Той например е съден и оправдан за изчезналото от адвокатската стая на Върховния касационен съд дело срещу небезизвестния нотариус Слави Крашевски. Крашевски е бил осъден на две инстанции, когато папката срещу него изчезва от върховния съд. На нейно място остава празна папка, няколко тефтера, цигари "Мелник" и смачкана шапка. На един от тефтерите има отпечатък на Божанов, в шапката има косъм, който е сходен с неговите (няма материал за ДНК изследване, тъй като косъмът няма луковица). Тъй като от МВР обаче са отказали да се отзоват на сигнала от съда за изчезналото дело, защото нямало взлом, доказателствата са прибрана от съдебните служители не по реда на НПК. Така, първата инстанция приема, че срещу Божанов има косвени и недостатъчни доказателства, а втората директно казва, че няма никакви доказателства, тъй като не са събрани както трябва. По делото няма данни да е правено разпознаване.

По времето на това дело (2006 г.) Божанов вече е осъждан, но е реабилитиран.

Председателят на първата комисия за конфискация Стоян Кушлев говори и за производство срещу Божанов по отнемане на незаконно придобито имущество. По времето на Кушлев към конфискация се пристъпваше едва след влязла в сила присъда за определени престъпления. Интересното е, че в Софийския градски съд има само данни за запори и възбрани, но не и за внесен иск от Кушлев срещу Божанов.

И досега институциите не са обяснили точно какви и колко дела е имало през годините срещу Божанов и какъв е резултатът от тях. Знаем само, че в районната прокуратура в София са потънали над 20 преписки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата