Медия без
политическа реклама

Съдът набързо откри изчезналото дело срещу убития Мартин Божанов

Гешев излиза свързан и с кръга на Еврото, и с кръга на Нотариуса, коментира и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

09 Февр. 2024ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Проверяващите прокурори бяха водени лично от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

След като първо обясниха, че наказателно дело срещу убития миналата седмица Мартин Божанов - Нотариуса е изчезнало, сега от Софийския районен съд казаха пред "Сега", че са го открили "в цялост".

Зам.-председателката на съда Мария Дончева обясни, че е разпоредила детайлна физическа проверка на делата в архива и деловодството и така са открити папките срещу Божанов. По принцип те би трябвало да са унищожени (с изключение на съдебните актове). От първите отговори на съда обаче ставаше ясно, че когато е дошло време архивираното при тях дело срещу Божанов да бъде унищожено преди 10 години, то не е открито.

Става дума за присъдата на Божанов, постановена на 25 септември 2006 г. в процеса за изчезналото дело срещу нотариус Слави Крашевски. Папките срещу Крашевски са откраднати от адвокатската стая на Върховния касационен съд през юли 2004 г. Върховният съд трябва да гледа делото като последна инстанция, след като долните две признават Крашевски за виновен.

Още с първите си отговори от Районния съд предоставиха на "Сега" присъдата на Божанов, тъй като тя е била закачена в срочната книга на 98-и състав за 2006 г. Днес бяха предоставени и мотивите към нея, както и решението на Софийския градски съд. На първа инстанция делото на Божанов е гледано от Георги Ушев, който в момента е апелативен съдия в София, но преди това ръководеше спецсъда, а после и апелативния спецсъд до закриването му. На втора инстанция в състава са Петя Крънчева, Владимира Янева, Мила Лазарова. Янева остана в историята със скандала "Двете каки", с приятелството си с Цветан Цветанов и че беше осъдена по делото "Червей" за нерегламентирани разрешения за използване на специални разузнавателни средства.

Първо Ушев оправдава Божанов за това, че на 20 юли 2004 г. в съучастие, като подбудител и помагач, с Б. Й. Б. и неустановено лице, умишлено ги склонил и улеснил да скрият в Съдебната палата в София, 3 етаж, стая 49 - адвокатската стая на Върховния касационен съд, чужди официални документи (изредени са всички материали по делото срещу Крашевски). Целта на тримата мъже била да се осуети наказателното преследване срещу Крашевски. Според прокуратурата Божанов казал на другите двама да изнесат и укрият делото, като им разяснил конкретно как да го направят. Помогнал им, като им осигурил оригинална, стандартно произведена червена картонена папка, в каквито се държат наказателните дела във върховния съд. В нея били поставени хартиени листове и различни празни бланки, с които било подменено изнесеното и укрито наказателно производство.

На 17 август 2007 г. Софийският градски съд потвърждава тази присъда. Неговото решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

АБСУРДИ

И двете инстанции приемат, че няма доказателства срещу Божанов и съучастника му. Интересното е, че когато от ВКС установяват липсата на делото, сигнализират в 4 РПУ, но от там не се отзовават на сигнала, защото "липсва взломяване". В крайна сметка служителите на съда прибират празните папки, тефтери, шапка и т.н., останали в адвокатската стая след изчезването на делото. По тях има отпечатъци и косми. Те обаче не може да са доказателство, приема градският съд, защото не са иззети по надлежния ред. Освен всичко подсъдимият с Божанов, който първоначално дава обяснения как е откраднато делото, се отрича от тях, казвайки, че е бил принуден от следователя да ги даде.

21 върховни прокурори влязоха на проверка в Софийската районна прокуратура

В петък сутринта, със заповед на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура (ВП), под ръководството на завеждащ отдел "Инспекторат", започна проверка на дейността на Софийската районна прокуратура (СРП). Тя също е предизвикана от разстрела на Мартин Божанов и е за свързаните с него преписки и дела. Прокурорите влязоха в СРП, водени лично от Сарафов.

"Проверката е във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел "Специализиран", както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София", пише в официалното съобщение на държавното обвинение..

Ревизията трябва да установи как и на какво основание са разпределяни определени дела на прокурори от отдел "Специализиран", как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано в съответствие с действащите към онзи момент вътрешни правила и с принципа на случайния подбор. Ще се проверява срочността и ритмичността на разследванията, причини за забавяне и основания за удължаване на срокове, мотивираността на постановените актове, взетите мерки за процесуална принуда по отношение на обвиняеми лица и др.

Анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства. Особено внимание ще се обърне на тези дела, по които не е осъществен съдебен контрол, както и дали е било налично основание да се сезира горестоящата прокуратура за упражняване на правомощията съгласно НПК.

При констатирани данни за извършени престъпления от магистрати същите незабавно ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. 

При установяване на основания за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори незабавно ще бъде уведомяван и.ф. главен прокурор с оглед търсене на дисциплинарна отговорност за допуснатите нарушения.

"Във връзка с констатирани сериозни пропуски в работата на административния ръководител на СРП още в началото на м. август 2023 г. и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов призова прокурор Невена Зартова да освободи заеманата длъжност. На основание извършена проверка в СРП в началото на октомври 2023 г. ръководството на ПРБ предложи на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет образуването на дисциплинарна проверка спрямо административния ръководител на РП-София", съобщава още държавното обвинение. 

"Има едно име, което излиза "пред скоби" и в двата кръга (на Мартин Божанов - Нотариуса и на Петьо Петров - Еврото) и това е на бившия главен прокурор, той е свързан и с двата кръга", посочи и.ф. главен прокурор по адрес на предшественика си Иван Гешев. По думите на Сарафов има и доказателства. Гешев веднага реагира, че ще съди Сарафов и препрати към неговата снимка с Пепи Еврото, за която Сарафов твърди, че е направена при режисирана от Гешев ситуация. 

Сарафов призна още, че обвинението на Софийската градска прокуратура е закъсняло по отношение на убийството на Божанов. "Подготвяше се обвинение на въпросния Мартин Божанов по прякор Нотариуса. За съжаление, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва", каза Сарафов.

МРЕЖИ

В сряда вечерта, седмица след убийството на Божанов, прокуратурата и МВР влязоха в частния клуб в столичния квартал "Гео Милев", свързван с него. Заведението, носещо притеснителното име SS, навяващо асоциации с нацизма и Хитлер, се намира в непосредствена близост до закритите спецсъд и прокуратура.

Едва след убийството на Божанов беше обявено, че той се разследва за организирана престъпна група, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. В рамките на това дело се проверява дали този клуб е бил посещаван и от магистрати. По думите на вътрешния министър Калин Стоянов при претърсването в клуба са иззети различни материални носители и компютри, както и документи.

Тепърва ще се прави опит да бъдат отключени телефоните на Божанов, научи "Сега" от източници от разследването. Те са два, единият е сателитен, намерени са изключени след убийството, което отваря подозрения дали не са били прочистени.

Главният секретар на МВР: Не разполагаме със списък с конкретни имена от клуба на Божанов

Уверявам ви, че в МВР не разполагаме със списък с конкретни имена. Искам да се прекратят всякакви спекулации - ако такива списъци има в други институции, то ние в рамите на МВР не разполагаме с тях и с никакви имена.  Това обяви в Русе пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев по повод списъка от магистратския клуб на убития миналата седмица Мартин Божанов – Нотариуса.

Главният секретар потвърди информацията, че Мартин Божанов - Нотариуса е сменил имената и ЕГН-то си. „Има такава информация. Проверяваме всички тези твърдения. Но това не променя факта на неговата престъпна дейност и скандалите, в които е замесен”, категоричен беше комисар Коцев. 

Преди дни депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви, че притежава целия списък с членовете на частния клуб, които са ходили в него и са имали карти за достъп. В същия ден в Народното събрание бе създадена и временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. По-късно вечерта прокуратурата и полицията влязоха в частния клуб, свързван с Божанов, като при обиските са иззети различни материални носители и компютри. Атанасов коментира, че в списъка, който притежава, има около 10-12 магистрати - съдии и прокурори, но повече прокурори. Депутатът обяви, че ще предаде списъка на парламентарната комисия.
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?