Quantcast

Медия без
политическа реклама

Студенти се оплакват, че плащат за общежитие, а учат онлайн

Само три университета са намалили таксите за март и април, коментира председателят на НПСС Даниел Парушев

Илияна Кирилова
УНСС е сред малкото висши училища, редуцирали таксите за общежитие

"Плащаме пълна такса за общежитие, въпреки че не живеем в него, а в домовете си, където продължаваме да учим пореден месец дистанционно". За това сигнализираха студенти по повод нежеланието на ръководствата на университетите им да редуцират таксите за ползване на общежитие по време на извънредна епидемична обстановка, в каквато се намираме в момента.

"Щом учим онлайн, е редно размерът на наема ни да бъде поне намален", смятат студенти. На същото мнение са и от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), от където още миналата година в началото на пандемията призоваха вузовете да намалят наполовина таксите. Тогава доста университети откликнаха на призива, като практиката се прехвърли и през тази година. През януари и февруари 2021 г. доста университети направиха реверанс към студентите си и редуцираха таксите за ползване на общежитие заради пандемията - сред тях бяха УНСС, УАСГ,  Пловдивският у-т, Югозападният университет, техническите университети, Русенският у-т, Великотърновския у-т, МУ-Плевен и др., казва Даниел Парушев, председател на НПСС.

По думите му за март и април обаче само три университета са предприели тази стъпка - това са УНСС, НСА и Пловдивският у-т. "От останалите засега нямаме такова потвърждение. Обезпокоени сме, че не се проявява социална отговорност", казва още Парушев, по чиито данни близо 70% от студентите у нас в момента не обитават общежитията, в които са настанени, заради дистанционното обучение.

Обяснението на университетите, разбира се, е финансово - дори и да не живеят в общежитията, поддържката им върви - продължава да се плаща за охрана, осветление и др., казват ректори. "И разходите при по-малко хора обаче намаляват", казва шефът на НПСС. Според него е нормалмно финансовото състояние на университетите да не е блестящо в условия на пандемия, но и студентите са в същото положение. "Ако таксите не бъдат намалени, много от студентите просто ще напуснат общежитията и тогава приходите на университети ще намалеят. Въпрос на гледна точка и добър мениджмънт е", казва той. И ако сега, с разхлабването на мерките, някои университети - като медицинските и художествените - ще възобновят практики и упражнения, то останалите ще продължат да учат онлайн, а по всяка вероятност и ще завършат академичната година изцяло неприсъствено, прогнозира той.

"Не е лесно да се вземе решение за намаляване на таксите за общежитие, но ние имаме добър диалог със студентските съвети. Първо решихме да ги намалим с 25%, а сега намалението е с 35%. Преценихме, че ако не сме гъвкави, може да загубим повече приходи", коментира ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

"Със заповед на ректора проф. Анастас Герджиков за периода на извънредното положение през 2020 г. на всички студенти, които не са ползвали стаите на студентските общежития на Софийския университет и са известили управителя на блока за това, са опростени задълженията за наем и консумативи за този период. Студентите на Софийския университет бяха единствените, които не заплащаха такси за общежития в този период", коментираха от СУ. Оттам посочват, че началото на настоящата учебна година до този момент няма промяна на обичайния наем за студентските общежития. "Софийският университет не предвижда намаление на таксите в студентските общежития за март и април тази година. Разходите за поддръжка и издръжка на общежитията са постоянни и не са намалявали през цялото време на пандемичната
обстановка. В същото време собствените приходи на Университета - от наеми, курсове и др. са намалели с 4 милиона само за 2020 г.", обясняват оттам.

 

 

Още по темата