Медия без
политическа реклама

Стремежът да се помага на пострадалите доведе до разнобой в Карловско

Възстановяването на наводнените села ще отнеме години

18 Септ. 2022
Диян Божидаров

Две седмици след наводнението положението в карловските села Каравелово, Богдан и Слатина продължава да е много тежко. А към старите проблеми, въпреки усилията за почистване и съпричастността, се прибавят нови.

Пораженията се простират километри по протежението на Стряма, като са деформирали до неузнаваемост района. Малък пример: в село Богдан пътят край реката сега, тоест пространството, по която някак се движат хора, минава през дворовете на къщите - дворовете ги няма, водата ги е заличила напълно, само стопаните знаят докъде са се простирали. Влачени с километри автомобили все още стоят забучени в калта, просто защото тя не може да се изрине. Всичко това означава, че възстановяването ще отнеме години. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов описа пред "Сега" следната перспектива: месец и половина ще се отстраняват наносите, до края на годината на мястото на разрушените ще бъдат сложени нови мостове (готови конструкции); през цялата 2023 г. ще се работи по ВиК и уличната инфраструктура, а вероятно доста неща ще останат и за 2024-а.

Възрастните хора си спомнят, че в края на 50-те години на миналия век отново е имало опустошително наводнение. Тогава е пострадало село Климент, намиращо се малко по-надолу по течението. Вълната срива със земята няколко къщи в определен участък. Решението на властите тогава е... да няма повече къщи във въпросния участък. И когато реката се разлива по-късно през годините, хората не страдат. Разбира се, сега не всички къщи са разрушени, а и няма как да се забрани на хората да живеят в имотите си. Сравнението обаче показва, че някои от мерките, вземани в миналото за предотвратяване на трагедии, днес просто са невъзможни.

Хората имат различни тълкувания за случващото се. Според едни просто природата прави големи поразии от време на време (бедствие е имало и през 30-те години). За други виновна е сечта, по-точно - струпването на дървен материал в Средна гора - завлечен, той задръства реката и спомага за образуването на вълна. Хората се различават в оценките си и по темата "Има ли я държавата" в разчистването. Критиките са повече от помагащите доброволци, отколкото от местните. Факт е, че машините са на терен, работят. Но достатъчни ли са, а и може ли въобще всички нужни действия (не са едно и две) да стават по-бързо - отговор трудно може да бъде даден. Факт е също, че почистването на къщите остава грижа на стопаните и доброволците, тъй като военните и наетите от държавата (община Карлово) работници и техника се занимават с инфраструктурата.

Всеизвестно е, че стотици доброволци са на терен. Изпратената помощ от цяла България пък е тонове, голяма част от нея стои в кметствата и читалищата. Отворени са и няколко дарителски сметки. Социалните мрежи правят така, че помощта да тече по много канали. Но се появява и разнобой.

Вчера община Карлово излезе със съобщение, че само нейни представители и на областна управа имат право да правят описи за щетите в домовете. Жителите бяха предупредени да се пазят от "възможни измами и злоупотреби с дарения". Мотивът на общината е, че всеки може да се появи на вратата без да се знае какъв е - ще подпомага ли наистина хората, ако да, по какъв ред и т.н. Никола Рахнев от организацията "Гората.бг" коментира пред "Сега" обаче, че изявата на общината е породена конкретно от започналия обход на около 200 къщи от организацията. "Гората.бг" е на терен от самото начало, активно помага на пострадалите, събира дарения в сметка - иска да ги изразходи според нуждите на хората, невярвайки, че общината ще го направи справедливо чрез нейната сметка; още няколко организации също не вярвали на общината и се свързали с "Гората.бг". Освен това няколко пъти Рахнев разкритикува във "Фейсбук" и медиите остро община Карлово за бездействие. Обаче друга много популярна фейсбук организация, известна като "Каравеловската група", която е администрирана от местни хора, работи добре с кмета, а не с "Гората.бг". "Няма лошо, но "Гората.бг" си действат сами, не сме ги видели", каза Ивайло Гагов от "Каравеловската група". Той съобщи, че преди три дни е имало леко недоволство от "Гората.бг", защото тя разпространила грешната информация, че Каравелово нямало нужда от доброволци. Според Гагов населението се обърква от различните информации, а и липсва сигурност многобройните вече дарителски сметки как ще харчат парите (Гагов гарантира за "Каравеловската група", че ще го прави публично управителен съвет).

Още един щрих към гореописания миш-маш: сметката на "Каравеловската група" е единствено за Каравелово. Така цялата тази среда неволно ражда организационни и етични проблеми. Една от задачите й занапред е да не превърне начинанието в орел, рак и щука.

Видеото (и галерията) са от село Богдан:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата