Медия без
политическа реклама

Столичната избирателна комисия нареди да се гласува с машини

ОИК отказа да се подчини на ЦИК, "за да не е съучастник"

28 Окт. 2023Обновена
Столичната избирателна комисия отказа да се подчини на ЦИК
Илияна Димитрова
Столичната избирателна комисия отказа да се подчини на ЦИК

Столичната избирателна комисия отказа "да бъде съучастник" на ЦИК, която в петък в 20 часа отмени машинното гласуване на местните избори. В дълго и аргументирано решение комисията прави собствено тълкуване на скандалното решение на ЦИК, обявява го за неиздържано нито фактологично, нито юридически.

В него пише "според прочита на решението на ЦИК се установяват безпрецедентни съществени пороци, между които и абсолютна неразбираемост волята на Централна избирателна комисия, като същата не може да бъде изведена и по пътя на тълкуването на решението". Комисията посочва какви са юридическите пороци на решението на ЦИК и затова   "ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин." Юристите в столичната комисия оспорват законовото основание на ЦИК да отмени машинното гласуване, защото не е получено уведомително писмо, че машините са сертифицирани. Както стана ясно, Министерството на електронното управление изпрати писмото снощи след 21 ч., като заяви, че крайният срок е днес 28 октомври, но въпреки това ЦИК не изчака писмото. Столичната комисия е открила на сайта на министерството въпросното уведомително писмо, което също й дава основание да реши, че в Столична община при гласуването на 29 октомври ще се използват и машини и нарежда "на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение    № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване". Решението е подписано от председателя Полина Василева Витанова и секретаря Борислав Любомиров Тасев. Препис от решението е изпратено до кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за изпълнение. Машините са вече в общините и ЦИК също е изпратила своето решение до полицията да събира устройствата. 

По-късно пред БНР Витанова коментира: "Точно така! И книжата, свързани с машинното гласуване, трябва да се предадат,  тъй като Централна избирателна комисия не ни е указала да не предаваме книжата; тя не си е изменила решението, с което е приела методическите указания и няма никакво последващо писмо. Извинявайте, след като видяхме след половин час, че е сертифициран софтуерът, ние знаем ли до утре сутринта или утре на обяд какво ще се случи? И питам аз, ако ние сме предали ролките за машинно гласуване и няма машини за гласуване, ще се произведе ли машинно гласуване в София?".

В събота следобед се очаква ЦИК да заседава отново, но все още не е ясно дали ще преразгледа решението си за машинното гласуване. По обяд пред парламента ще има граждански протест ДАНСwithme2023 срещу изборните безобразия. В 12 ч. е обявен и протест пред община Варна. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата