Медия без
политическа реклама

Стоилов ще проверява казаното от Илчовски за издевателства в ареста

13 Май 2021
БГНЕС
Като правосъден министър Янаки Стоилов председателства в четвъртък заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет. На снимката: Главният прокурор Иван Гешев го поздравя преди старта на заседанието.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е готов да провери твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста, но очаква повече конкретика по тях. Това се разбра от думите на Стоилов преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което днес той председателства за първи път.

Конкретиката, която Стоилов очаква, е за времето и мястото на издевателствата, както и за предполагаемите замесени, съобщи БНР. Арестите и затворите са под шапката на Министерството на правосъдието. Затова и то може да направи проверка какво се е случвало в килиите. Твърденията на Илчовски би трябвало да са обект и на проверката, която прокуратурата твърди, че е започнала по твърденията на бизнесмена. 

Думите на Илчовски пред комисията по ревизията в 45-ия парламент насочиха вниманието към бизнесмена Миню Стайков. Самият Стайков отрече да е жертвата от видеозаписа с издевателства в ареста, като видя и разминаване във времето, което според Илчовски е направен записа, и времето, в което самият той е бил задържан. "Нямам сестра" - това отговори Стайков, който е обвинен в злоупотреба с евросредства, на въпрос за твърденията на едрия земевладелец Светослав Илчовски. Адвокатът му допълни, че клиентът ѝ е задържан през есента на 2018 г., а Илчовски твърди, че е гледал клипа през януари 2017 г. Миню Стайков заяви пред журналисти, че "все някой има сестра" и посъветва да открият видеото.

 

Мегаскандал се разрази в сряда по време на заседанието на временната комисия по ревизията в парламента.

 

Още по темата