Медия без
политическа реклама

Стоилов праща на Гешев сигнала за издевателства над бизнесмен в ареста

Започва проверка на затворите, гражданството и обществените поръчки в правосъдното министерство

Илияна Кирилова
За заместници Стоилов (вторият от ляво надясно) е избрал Мария Павлова (вляво) и Иван Демерджиев (в средата). Началник на кабинета му ще е Мариян Карагьозов (вторият от дясно наляво). Шеф на пресцентъра ще е Мария Папазова (вдясно).

Започва проверка на Агенцията по вписванията, Търговския регистър, работата по предоставянето на българското гражданство и регистъра на особените залози. Ще бъдат ревизирани и обществените поръчки на Министерството на правосъдието за последните години. Това обяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който във вторник представи екипа и приоритетите си. Очаквам проверките да приключат до края на месеца, посочи той.

Като най-проблемните области, за които отговаря министерството, Стоилов посочи точно предоставянето на гражданство, местата за лишаване от свобода (за затворите са и най-апетитнине обществени поръчки, б.а.), вписванията. Предстои и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа.

Стоилов обясни, че е чакал конкретни данни за твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства над арестант. Тъй като в министерството такива не са постъпили, е наредена проверка в затворите и арестите, която обхваща периода от началото на 2017 г. до момента. "Ако информацията беше по-конкретна, щяхме да се фокусираме", уточни Стоилов. Освен това министерството ще сезира по темата и главния прокурор Иван Гешев. "Ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат като зрители на този запис и може чрез разпити да се установят евентуалните извършители", обясни служебният министър.

Той бе запитан дали би инициирал дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Стоилов каза, че е свободен да действа по закон и без пристрастия, когато има сериозни сигнали. Но че форматът, в който темата може да се обсъжда, е във Висшия съдебен съвет. 

ЕКИП

За заместници Стоилов е избрал Мария Павлова, която е следовател в националното следствие и беше министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Вторият му заместник е Иван Демерджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив.

Началник на кабинета му ще е Мариян Карагьозов. Той е юрист, който завършва докторантура по балканистика в БАН, доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул. В екипа му като началник на пресцентъра влиза и журналистката Мария Папазова, парламентарен репортер от "Дарик".

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е готов да провери твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста, но очаква повече конкретика по тях.

 

Още по темата