Медия без
политическа реклама

Според Кирил Петков Румъния и България могат да купуват газ заедно

Премиерът заяви, че БСП няма да напусне управляващата коалиция, ако изпратим оръжие на Украйна

БГНЕС
Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Букурещ, където бе посрещнат от румънския премиер Николае Чука.

''Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, сега може да работи в обратна посока. Възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма. И ценовите нива ще бъдат различни, ако купуваме заедно'', заяви премиерът Кирил Петков по време на съвместен брифинг в Букурещ след работна среща с румънския си колега Николае Чука. Българският премиер пристигна в румънската столица веднага след визитата си в Украйна.

Двете страни обсъдиха спирането на доставките на газ от Русия, транспортните връзки между България и Румъния, изпращането на военна помощ в Украйна, Шенген и напрежението в Молдова.

Премиерът изрази увереност, че физическото завършване на газовата връзка с Гърция ще бъде през юни, а Николае Чука посочи, че през есента ще има газ по гръцкия интерконектор, като допълни, че прекъсването на захранването с газ от Русия е проблем, който засяга и други държави от региона и Европа, и затова трябва да се направят общи постъпки, който да бъдат одобрени от ЕС.

''Оптимизацията на енергийните източници също може да се гледа на база газ и електричество, защото част от електричеството в региона се създава на база газ. Ако можем да оптимизираме и електрическите системи, и газовите системи, потенциално може да има синергии за допълнителни количества газ, които може да изпозлваме по тези трасета'', заяви българският премиер.

На пети май се очаква да бъде проведена среща на енргийните министри на двете страни, които ще обсъдят интегрирането на енергийните системи на двете държави.

Транспортни връзки между България и Румъния

Петков бе посрещнат от румънския си колега Николае Чука пред главния вход на двореца ''Виктория''. Веднага след като българската делегация пристигна, министърът на транспорта на Румъния Сорин Гриндяну и заместник-министърът на транспорта на България Владимир Върбанов подписаха споразумение за откриването на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот.  Линията, която не работи от 30 години, ще стартира отново през юни.

''Българската страна дойде и с предложение за построяване на повече мостове'', каза румънският премер. Той заяви, че се очаква до края на следващата седмица да се учреди работна група, в която ще участват специалисти от министерствата на транспорта на двете страни. 

"Още следващата седмица започва нашата работна група, която ще работи по инфраструктурните проекти, така че река Дунав да бъде плавателна през цялата година и да я използваме като основен транспортен коридор", каза Петков и допълни, че работната група ще работи и по идеята за мост до Русе и още 4 допълнителни моста, които да свържат България и Румъния и да увеличат икономическото развитие.

Оръжия за Украйна

На журналистически въпрос дали има изглед БСП да напусне управляващата коалиция, ако България все пак изпрати оръжия на Украйна, Кирил Петков изрази съмнение, че ще се стигне до това. ''Вярвам, че госпожа Нинова няма да напусне коалицията. До този момент, въпреки различните мнения по различни въпроси, коалицията продължава да работи и да дава резултати'', заяви Кирил Петков и повтори, че ''Продължаваме промяната" ще гласува за военно-техническа помощ за Украйна.

Лидерът на БСП Корналия Нинова, която е вицепремиер и министър на икономиката, вкара нов нюанс в позицията си относно предоставянето на военна помощ за Украйна.   Пред журналисти в пловдивското с.

Николае Чука, който също посети Украйна тази седмица, допълни, че в момента в страната му се извършват анализи с какво министерството на отбраната може да помогне на Украйна. ''Когато вземем решение, ще обнародваме'', зави той.

По време на работната среща двамата премиери са обсъдили и общи действия за приемането на България и Румъния в Шенген, както и да подкрепят усилията за присъединяване на Молдова, Украйна и Грузия към ЕС.

Още по темата