Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спецсъдът отрече да е разрешавал подслушване на Стефан Янев

Манолова, Дончева и Бабикян поискаха проверки от Бюрото за СРС дали те и колегите им са били подслушвани и следени

25 Май 2021Обновена

Внасяме искания за проверка дали са подслушвани представители на "Изправи се! Мутри вън!" в Бюрото за контрол на СРС. Това обяви пред журналисти един от лидерите на коалицията Мая Манолова. 

Искаме да знаем дали аз като лидер, както и моите колеги, участници в протестите, водачи на листите са били обект на подслушване и на друг контрол, обяви Манолова пред сградата на Бюрото за контрол на СРС в центъра на София. Тя уточни, че специално за себе си е поискала да разбере дали е била обект на следене и подслушване и по време на кандидат-кметската кампания през 2019 г. Манолова и Бабикян обявиха, че имат информация, че в службите се  унищожават материали. На въпроси какво и откъде знаят, Бабикян отговори, че са информирани от хора от службите, но искат законният орган и по законови процедури да се провери и установи това.

Часове по-рано друг от лидерите в коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - Татяна Дончева, обяви че хората от нейното Движение 21 вече са внесли такива заявления до Бюрото за контрол на СРС. "В следващия месец-два очаквам нещата малко по малко да излизат", заяви Дончева пред БНР. 

Бюрото може да извърши проверка и да каже на засегнатите лица единствено, ако установи незаконно използване на СРС-та спрямо тях. На същият орган само преди дни прокуратурата възложи извършването на проверка на твърденията за подслушване и следене преди изборите на опозиционни лидери, както и на настоящия служебен премиер.

Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер Стефан Янев, "нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите". Това пък обяви спецсъдът часове по-рано във вторник. Според съобщението в регистрите му е направена проверка и няма разрешения за СРС-та спрямо "политически ангажирани фигури". От спецсъда обаче не уточняват какъв период са проверили в регистрите си. Твърдят също, че съобщението им е провокирано "по повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на "Демократична България", че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за СРС-та за политици.

Скандалът с подслушването на политици гръмна миналата седмица, когато съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че 32-ма опозиционни политици са били подслушвани от службите. След това самият служебен премиер Янев потвърди, че и той е бил "на контрол". 

Специализираният съд обаче далеч не е единственият, който може да разреши подслушване на политици. Това на практика може да стори всеки окръжен съд. Освен това разрешението може да е дадено формално за друго лице, а към него да е "закачен" и друг. Спецсъдът не дава и дефиниция на "политически ангажирани фигури".

Служебният премиер Стефан Янев потвърди в интервю за БНТ, че е имало подслушване на опозиционни политици. Според вътрешният министър Бойко Рашков самият Янев е сред тях. По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да".

Прокуратурата нареди Националното бюро за контрол на СРС-тата да започне проверка по скандала.

Спецсъдът обяви днес, че дейността му по прилагане на Закона за СРС се проверява всяка година от бюрото и до момента не са констатирани нарушения. 

Още по темата