Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служители на ''Тесла'' си разменяли клипове от личния живот на клиентите

08 Апр. 2023
Pixabay

Между 2019 г. и 2022 г. служители на ''Тесла'' са споделяли помежду си видеоклипове, заснети от камери на собственици на автомобили на компанията, разкрива разследване на ''Ройтерс'', цитирано от ''Форбс''. Видеоклиповете разкриват части от личния живот на притежатели на ''Тесла'', показват интимни моменти и разговори, както и катастрофи и инциденти на пътя, казват бивши служители на компанията, съгласили се да сътрудничат на информационната агенция. 

Служителите, които са споделяли най-смешните клипове, дори са били повишавани. Понякога мениджърите на ''Тесла'' предприемали мерки срещу споделянето на изображения в публични чат канали, тъй като практиката нарушавала политиката на компанията. Въпреки това снимки и колажи, базирани на тези клипове, продължавали да циркулират в тайни чат групи. Някои от записите показвали клиентите на ''Тесла'' в неудобни ситуации. Бивш служител на компанията разказва за видео на мъж, който се доближил до колата си напълно гол.

Камерите в автомобилите на ''Тесла'' са девет и помагат на шофьорите, когато използват автопилот или паркират, но и заснемат всичко, което се случва около колата, дори когато тя не се управлява. ''Никой освен вас не знае вашето местоположение'', гласи политиката за поверителност на автомобилния гигант. Камерите обаче записват улични знаци и други отличителни характеристики по пътя, с които лесно се идентифицира местонахождението на шофьора. Политиката за поверителност не споменава как служителите боравят със записаните кадри. Те можели да виждат вътрешността на гаражите на хората и техните частни имоти. Преди около три години служители на ''Тесла'' споделят видео от гараж, в който е паркиран автомобилът Lotus Esprit, включен във филма за Джемс Бонд от 1977 г. ''Шпионинът, който ме обичаше''. Оказава се, че това е гаражът на главния изпълнителен директор на ''Тесла'' Илон Мъск, който купува колата за 968 000 долара на търг през 2013 г. Не е ясно дали Мъск е знаел за видеото.

''Тесла'' премахна пиар отделна си преди няколко години, така че едва ли ще вземе отношение по въпроса. А и не е първата компания, която се забърква в скандал с подслушване. Камерите за наблюдение ''Ринг'' на ''Амазон'' са били наблюдавани от служители на компанията, които само с едно кликване на мишката са получавали достъп до всяка камера по света. Служителите на ''Амазон'' също така са имали достъп до записи, направени от гласовия асистент ''Алекса''. Записите, направени от гласовия асистент на ''Гугъл'' пък са били прослушвани от подизпълнители на компанията.

 

Още по темата