Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите вклиниха втори зам.-шеф в службата за подслушване

Димитър Костов влиза в ДАТО след като доскоро е бил директор на Дирекция „Сигурност“ в Сметната палата

23 Авг. 2023

Управляващите успяха да вклинят втори зам.-шеф на службата за подслушване и следене на фона на очевиден отказ на президента да смени, който и да е от ръководителите на специални служби.

Със заповед на премиера акад. Николай Денков на длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“ е назначен Димитър Костов, съобщиха от правителствения пресцентър. Бил е директор на Дирекция „Сигурност“ в Сметната палата за периода февруари 2016 г. – март 2023 г. и дългогодишен служител в системата на МВР. Костов притежава образователната степен „магистър“ по специалност „Защита на националната сигурност“, придобита в Академията на МВР – София, описват от правителството и добавят, че от поста на зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ е освободен Бранимир Димитров.

Само преди дни, пак със заповед на премиера акад. Николай Денков, на длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ бе назначен Ангел Мечков. Той също е работил дълги години в системата на МВР. От 2019 г. пък бе държавен инспектор в дирекция „Противодействие на корупцията“ в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Мечков притежава юридическо образование, завършил е и Академията на МВР в София, добавиха тогава от правителството. 

На 28 юли Министерският съвет определи Петър Петров и Деньо Денев за зам.-председатели на Държавна агенция „Национална сигурност“. В сряда МС даде още 5 години на Денев като зам.-шеф.

Очевидно сега управляващите се опитват да превземат службите от второто ниво на ръководство. Без да се казва в прав текст, то е ясно, че президентът, който има последна дума с указ за назначаването и освобождаването на началниците на специални служби, не иска да ги уволнява. Той дори на няколко пъти ги защити, включително тези на ДАНС, военното и цивилно разузнавния, НСО.

ПП-ДБ правят опит и по законодателен път да отнемат правомощията на държавния глава по тази линия, но това ще изисква много време преди да стане факт.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?