Quantcast

Медия без
политическа реклама

Реденето на листите предизвика разрив в "Български възход"

Ексдепутатът Лилия Недева изостави партията с обвинения в „съглашателство със статуквото“

23 Февр. 2023
БГНЕС
Стефан Янев на срещата си с кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

Бившият депутат от "Български възход" Лилия Недева обяви днес, че няма да се състезава на предсрочните избори на 2 април от листата на партията. Тя придружи отказа си с тежки обвинения към водача на БВ Стефан Янев.

На вота през октомври м.г., когато формацията за първи път влезе в парламента, Недева стана депутат от Пловдив-град. Тя беше втора в листата, директно след самия Янев.

С бившия служебен премиер изглежда са развалили отношенията си. Днес Недева разпрати изявление до медиите, в което нападна Янев, че е превърнал БВ в „поредния лидерски проект за спасяване на личен рейтинг“. По думите й, формацията няма структури по места, загубила е доверието на коалиционните си партньори (БВ участва в миналия парламент като част от коалиция със същото име – бел.ред.) и липсва яснота от кого се номинират кандидат-депутатите й.

„Заявката за диалог се превръща в опит за съглашателство със статуквото!“, обяви бившата депутатка. Така напомни за готовността на Янев да разговаря с всички формации в предното Народно събрание за съставяне на правителство, включително с ГЕРБ-СДС и БСП.

От думите на Недева се подразбира, че недоволството й е породено от начина, по който се съставят листите. „Защото, да твърдиш, че ще се явиш сам, а да допускаш „квоти“ в листите си за формации от миналото и за корпоративен вот, е съглашателство и признание, че не си изпълнил поетите обещания към хората, които те подкрепиха на изборите на 2 октомври 2022 г.“, заявява тя. Не споменава обаче никакви имена – нито на хора, нито на политически сили.

Накрая Недева съобщава, че ще участва във вота с коалиционния партньор на БВ „Партия на зелените“, която сега е част от коалиция „Заедно“. В последната влизат бившите депутати от ИТН Ива Митева и Любомир Каримански.

Още по темата