Медия без
политическа реклама

ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

Процесите около т.нар. кабинет на малцинството залагат на карта политическия цикъл, започнал през 2020 г.

На 8 ноември видяхме сцена, която ГЕРБ и ПП се клеха до този момент, че няма как да се случи - разговор в търсене на допирни точки.
БГНЕС
На 8 ноември видяхме сцена, която ГЕРБ и ПП се клеха до този момент, че няма как да се случи - разговор в търсене на допирни точки.

Двата месеца след парламентарния вот изминаха мъчително. Партиите сякаш тъпчат на място, но всъщност се придвижват една към друга, макар те и избирателите им да не го искат. Ето, дори след взривяването на изборното законодателство ДБ продължава да настоява за кабинет на малцинството с мандата на ПП (каза го Ивайло Мирчев в понеделник); ПП взе да се дърпа, но може да се предположи, че отказът е временен. Колкото до ГЕРБ, известно е, че тя се мъчи да приобщи всички около себе си. 

Все пак това безпрецедентно дълго до връчването на първия мандат време роди три важни новини:  Ако има кабинет, той ще е на малцинството с подкрепата на ГЕРБ; евентуалните нови избори ще са през март; друга хипотеза за развръзка няма.

Всичко това са новини, тъй като веднага след изборите съществуваха още опции за изход. Никой до ден днешен не казва например защо ПП и ДБ обърнаха поглед точно към ГЕРБ. Твърди се, че в ужасната ситуация най-ужасни са нови избори и още правителства на Румен Радев. Но за подкрепа на кабинет са достатъчни довчерашният съюзник БСП и ДПС.

 

С какво ГЕРБ е по-различна от ДПС или БСП;

 

ако следва непременно с нея заради "атлантическото мнозинство", как така става, че то е по-важно от отстраняването на Бойко Борисов; да се разчита на Борисов по-малко зло ли е от избори - това се недадените отговори от "силите на промяната". Макар да не се предоставя обяснение, "новото нормално" през тия два месеца е Кирил Петков и Десислава Атанасова да преговарят открито; Даниел Лорер да моли ГЕРБ за пречистване, Атанас Атанасов - за подкрепа без условия. Христо Иванов пък жали, че Борисов не дисциплинира своите при контактите.

За ГЕРБ всичко това е изключителен успех. Дори да не се стигне до разбирателство "по приоритети", самата картинка "протестът си говори с Борисов" е на косъм от капитулация на този протест. Ако и след случката с Изборния кодекс "партиите на промяната" седнат да преговарят с ГЕРБ, то това вече ще е карикатура, в която основните герои са те. 

Като цяло за участниците в процеса се отварят твърде интересни задачи в близките седмици. Ще ги разгледаме подробно при яснотата вече, че правителство би имало при втория или третия мандат: 

За партията на Борисов доубиването на протеста е първостепенна цел. Пределно ясно е, че подкрепата на ГЕРБ при мандат на ПП или ДБ ще е без разписана коалиция, без нейни министри. Но още по-пределно ясно е, че би се случило след договорка лично с Бойко Борисов. Всичко това ще е край на цял един цикъл в българската политика, започнал през 2020 г.  -

 

ера "пост ГЕРБ", в която ГЕРБ триумфира

 

срещу опитите да бъде отстранена. А ако кабинетът е с мандат на БСП или "Български възход" (БВ), "реколтата" за ГЕРБ ще е мижава. Именно затова Борисов се стреми да се стигне до кабинет точно на ПП или ДБ. Тук трябва да се направи уточнението, че с мандат на БСП или БВ хипотетично може да се реализира и нормална коалиция с ГЕРБ, тоест не на малцинството. Но реално е невъзможна, защото партньорство с ДПС, БСП или БВ ще изтрие атлантическия ореол на ГЕРБ. А и ще презареди протеста. Следва да се отбележи, че в целия този процес избирателите на партията нямат значение, тъй като се свиха до харесващите я в студ и пек.

За ПП и ДБ чашата нямаше да е горчива само ако не се напъваха задължително да правят правителство. Но е очевидно, че насред войната в Украйна западните партньори ги притискат да простят на човека, когото кабинетът им арестува. Каквото и да е взаимодействие с ГЕРБ обаче при техни мандати  - формално, неформално, близко, дистанцирано.., ще донесе не просто гореизброените негативи. То ще сблъска ПП и ДБ с гнева на избирателите им. Картинката е ясна от сега - ПП и ДБ управляват, непризнавайки де факто съюза с Борисов; той ги

 

убива с любов, бягайки от управленски отговорности - 

 

понеже мандатът не е негов. Известно е кой е по-опитният майстор в такива лъжи. Известно е също, че след предишната колаборация с ГЕРБ този сегмент остана вън от парламента (вотът през 2017 г., при който остатъците от РБ се провалиха).

Накратко - тия дни се определя не просто конфигурацията на властта: заложен на карта е целият процес по "демонтиране на ГЕРБ"; надеждите, че въобще все още съществува процесът, се крепят само на ПП и ДБ, след като Радев чрез служебния кабинет се съюзи с Борисов; движението на ПП и ДБ към ГЕРБ през последните два месеца е на финалната отсечка. Ако бъде извървяна, край с демонтажа! Колкото до бъдещето на двете формации, от ситуацията ще може да ги измъкнат единствено други трусове в държавата, които да притъпят абсурдния момент.

Подкрепа на кабинет с мандат на БВ пък вкарва ПП и ДБ в сценария да се почерпят от

 

бонбоните, които Стефан Янев и Иван Гешев отвориха

 

при срещата си наскоро. Рамо за мандат на БСП означава да простят за хартиената бюлетина и специално на БСП. И в двата случая биха асистирали на "неатлантическа коалиция".

Колкото до БВ, стана ясно, че за нея няма невъзможни партньори. Иска всичко с всички. Три неща са интересни при тази партия. Първото е, че минута след изборите Янев започна да отправя всестранни покани - за да разбере и слепият, че БВ е създадена като инструмент за събиране на несъбираемите в политиката ни парчета. Второто - срещата с Гешев е най-якото доказателство, че

 

тия парчета следва да закрепят статуквото

 

от времето на ГЕРБ. Третото е, че след като е учредена за такива конкретни цели, БВ няма защо да се притеснява от избирателите си: ако изпълни задачата - супер: ако не - опитала е; ако пък избирателите я разлюбят на следващите избори, няма защо да страда, понеже задачата е била за текущия период.

БСП вече бе в коалиция с ПП и ДБ. А независимо от официалните клетви електоратът й никога не е бил чак толкова зле настроен към Борисов. За това най-важното за БСП е да не се обвърже премного с ГЕРБ. Истински интересно е да се проследи как постоянно провалящата се на избори и стопяваща електората, но пък оцеляваща (дори бе вицепремиер) Корнелия Нинова ще отиграе този път ситуацията.

Интригата е най-малка при ДПС и "Възраждане". Движението може с всекиго, който го пожелае. И обикновено постига целите си. "Възраждане" никой не ги желае.

Има и ирония в цялата тази раздробена и уж много трудна за сглобяване среда. Иронията е, че всеки един е бил партньор с поне един от другите. Кирил Петков - министър при Стефан Янев, после началник на вицето Нинова. Христо Иванов - министър на Борисов. И т.н. На скарано италианско семейство прилича работата.