Медия без
политическа реклама

Стефан Янев: ГЕРБ, БСП и ДПС изглежда по-работещ вариант

09 Яну. 2023
EПА/БГНЕС
Стефан Янев

На базата на всички червени линии, очертани от партиите, вариант на правителство с участието на ГЕРБ, БСП и ДПС изглежда като работещ вариант. Това обясни лидерът на "Български възход" Стефан Янев пред Нова тв. Според него това би било работещ вариант. По думите му при третия мандат на преден план трябва да излязат и допълнителните компромиси. Коментарите на Янев са по повод тезите, развити вчера от лидера на "Демократична България" Христо Иванов, че за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ.

Според Янев е много важно да има коалиционно споразумение, което да регламентира механизма на вземане на решения. Колкото до теми, които на пръв поглед биха разделили ГЕРБ, ДПС и БСП, като Украйна например, лидерът на БВ смята, че в коалиционното споразумение може да се впишат само безспорните въпроси, "а спорните ще ги решаваме надолу по пътя, когато му дойде времето".

Янев не отговори на въпроса дали БВ иска третия мандат. Но каза, че биха го използвали по най-добрия начин, ако отиде при тях. На България й е нужно правителство с хоризонт, краткосрочни и средносрочни приоритети. Добре е местните избори да бъдат организирани от редовно правителство, да се овладеят кризите, изреди той. "Ще разговаряме с всички, които добронамерено тръгват към създаване на правителство. Който и да е получател на третия мандат, няма значение за нас, при покана сядаме на разговори", каза Янев. По думите му участието на БВ в състава на правителството не е приоритет за формацията. БВ би дала подкрепа за смислени политики и ясен механизъм за вземане на решения.

"Трябва да се търсят възможности за такъв тип конструкции, която да отговаря на нуждите на хората, а не да ги занимаваме с вътрешнопартийни спорове, егоцентризъм и мерене на авторитети", посочи Янев.

Ако изборите бяха сега, партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" би изпаднала от парламента. Това показват данни от ново национално проучване на "Маркет ЛИНКС", финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и социологическата агенция.

 

Още по темата