Медия без
политическа реклама

Стефан Янев разказа за "пътя на Копринката" при Радев

28 Яну. 2024
БНТ
Николай Копринков води хорото при преизбирането на Румен Радев за президент.

Бившият служебен премиер Стефан Янев призна, че президентският съветник Николай Копринков е опитвал зад гърба му "да прави някакви неща". В интервю за Нова нюз Янев обясни, че е парирал тези "неща", когато е знаел за тях. "Да кажем за някакви неща от ежедневието, които касаят персонални или въпроси, свързани с възможност за влияние при вземане на някакво решение. В момента не мога да се сетя конкретен пример, защото са били дребни неща", увери Янев.

Копринков в момента е секретар по вътрешна политика на президента Румен Радев. По времето на служебните правителства на Янев заемаше длъжността секретар по вътрешна политика и гражданско общество. За ролята на 46-годишния Копринков в екипа на Румен Радев се носят легенди, като му се приписва ролята на сив кардинал в службите и други ключови сектори.

Политиците често го визират, говорейки за "пътя на Копринката". За него ставаше дума и в прословутия запис от партийното събрание на "Продължаваме промяната", споменаван е и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За "пътя на Копринката" говори преди дни и Делян Пеевски. "Събрал достатъчно средства за двете години, корупционният кръг с неговите съветници (на Радев, б.а.) около него е чудовищен. Къде потъна "Пътят за Копринката", къде потъна Сотир Ушев, кой е касиерът? Това са много въпроси. Ако имаме прокуратура, да ги зададе. Надявам се, след като направим новия Закон за съдебната власт, ще има прокуратура, ще има служби и разследвания. Защото това е невъзможно - едни хора с парите, които събраха за две години, да си правят партия", енигматично обяви преди дни санкционираният за корупция по американския закон "Магнитски" Пеевски.

Отдавна говоря за "пътя на Копринката", заяви Борисов в коментар за искането на Пеевски да се осветят делата около президента Радев и неговите съветници.

Никога в най-новата история на България не е имало човек, който за кратко време да е концентрирал толкова власт, както президентът Румен Радев и неговият кръг.

Янев, който вече не е част от президентския екип, а е лидер на партията "Български възход", коментира точно изказването на Пеевски. "Може би за тези 7 месеца сме се видели един или два пъти. Но въпросът е, че той вероятно се е опитвал зад гърба ми да прави някакви неща, които аз съм парирал, когато съм знаел за тях. В момента не мога да се сетя за конкретен пример, защото са били дребни неща", каза Янев.

Според него е нормално, че Пеевски напада президента, защото  пък президентът бил основен критик на мнозинството, от което ДПС е част. "Дневният ред на нападките е когато има напрежение. Един скандал се компенсира, като се напада президентската институция. Играе се тенис мач на нападки", каза Янев.

Още по темата