Quantcast

Медия без
политическа реклама

Намалената охрана на Кирил Петков от НСО не е прецедент

Никола Минчев и Стефан Янев също са без лична охрана и ползват единствено държавни автомобили и шофьори

Илияна Кирилова
НСО охранява до 4 години председатели на Народното събрание или министър-председатели.

Бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от "Продължаваме промяната", както и бившият служебен премиер и лидер на "Български възход" не ползват охрана от Националната служба за охрана. Това съобщиха за "Сега" от пресцентъра на двете партии.

По закона за НСО лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател, се пазят до 4 години след освобождаването им от длъжност. Никола Минчев в момента ползва само автомобил, а неговата охрана е била свалена преди тази на бившия премиер Кирил Петков. Стефан Янев никога не е ползвал лична охрана, а само автомобил и шофьор.

"Сега" припомня, че преди две седмици държавната охраната на лидера на "Продължаваме промяната" беше свалена. Аргументът е бил, че няма непосредствена опасност за живота му, обясни Петков. Той обаче все още ползва превоз от НСО и отрече твърденията, че заедно със съпредседателя на ПП Василев са наели частна охрана.

Миналия вторник трябваше да се проведе заседание на Комисия за контрол над службите и използването на специалните разузнавателни средства, но заседанието не се състоя заради липса на кворум. Депутатите трябваше да изслушат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР, които да обяснят за свалената охрана на Кирил Петков.

През октомври служебният кабинет предложи промяна, с която срокът от 4 години за охраняване на бивши председатели на НС и премиери се съкращава. Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател Гълъб Донев. В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери - Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Отделно от това трябва да пази бившите шефове на парламента Ива Митева и Никола Минчев. Заедно с това трябва да се охраняват и действащите президент Румен Радев, шеф на парламента Вежди Рашидов и премиер Гълъб Донев.

Държавната охраната на бившия премиер Кирил Петков е свалена, потвърди самият той пред журналисти в парламента, предаде "Клуб Z".  От Националната служба за охрана заявиха за "Сега", че не могат да коментират информация по отношение на охраняеми лица.
Служебният кабинет предлага НСО да не пази бившите председатели на парламента и експремиерите през целия 4-годишен период след като вече не заемат въпросните постове.

 

Още по темата