Медия без
политическа реклама

Радев даде третия мандат на БСП

В ДБ са скептични, ПП и БВ очакват покана за преговори, а ГЕРБ и ДПС - предсрочни избори

15 Яну. 2023Обновена
ЕПА БГНЕС
Президентът Румен Радев придоби навик да връчва безсмислени мандати на Корнелия Нинова.

Възможносттта БСП да състави правителство започна да пропада, дори преди левицата да се е задействала по въпроса. В ДБ - една от формациите, с които социалистите трябва да преговарят за коалиция, смятат за малко вероятно "Позитано" 20 да се справи със задачата. ГЕРБ-СДС и ДПС смятат, че страната отива към предсрочни избори.

От левицата сами не си правят нещата по-лесни - соцдепутатът Георги Свиленски обяви, че евентуален кабинет трябва да разполага с подкрепата на поне минимално мнозинство от 121 народни представители. "Сметчиците не водят до никъде", аргументира се той пред Нова ТВ. По думите му, правителството няма да бъде на БСП, а ще бъде сформирано на базата на приоритети. Затова социалистите ще започнат преговори с останалите формации в края на следващата седмица.

"Партиите трябва да си отговорят искат ли да има правителство. На всичко друго може да бъде намерено решение", смята Свиленски. Той беше категоричен, че редовният кабинет не може да следва приоритетите на служебното правителство, каквото мнение дойде от президентството.

БЕЗ ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ

"Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства", обяви десният депутат Надежда Йорданова пред журналисти. Позицията тя изрази още преди президентът Румен Радев да съобщи, че връчва мандата на социалистите. “С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат”, подчерта Йорданова.

В ОЧАКВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ

ПП очаква покана за преговори. Депутатът от формацията Никола Минчев коментира пред журналисти, че трябва да се постигне обединение около политики, за да може да се говори за подкрепа за кабинет, съобщи БТА. По думите му, въпросът за Изборния кодекс и хартиената бюлетина трябва да бъде поставен като тема на разговорите, както и отношението към войната в Украйна. "С оглед заявките на политическите сили до момента изглежда, че този мандат доста трудно ще бъде реализиран", прогнозира Минчев. Той смята, че щеше да бъде по-добре, ако мандатът беше отишъл в ДБ.

И НА ИЗБОРИТЕ

В ДПС изобщо нямат съмнение, че левицата ще се провали отново. "Твърдо отиваме на избори", декларира депутатът от движението Рамадан Аталай пред Нова ТВ. Според него има доста разминавания между социалистите и останалите формации в парламента, например по защитата на евроатлантическите приоритети на страната. В същото време обаче той напомни, че в миналото ДПС и БСП са управлявали заедно. И прогнозира, че ако сега отидем на избори, след това отново ще ни се наложи да направим същото.

ПОД УСЛОВИЕ

От БВ още днес поставиха условия. От формацията на Стефан Янев, бившият служебен премиер на Радев, разпространиха позиция, в която заявиха, че "ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение". И отново наблегнаха, както правиха и досега, че преди да се състави правителство, трябва да се изработи "коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения" между политическите сили, които биха го подкрепили.

ТРУДНА ЗАДАЧА

Ситуацията е доста сложна за социалистите. Ясно е, че ГЕРБ-СДС няма да ги подкрепи - водачът на формацията Бойко Борисов агитираше за кабинет с мандата на ДБ и неведнъж досега напомняше, че конгресът на герберите е решил да не подкрепя правителство, водено от БСП. Днес депутатът от ГЕРБ-СДС Анна Александрова направо написа във Фейсбук, че решението на Радев да се обърне отново БСП означава, че страната отива към предсрочни избори през март или април т.г. По-късно Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати, разчете решението на президента като "желание да не се състави правителство".

Макар че ПП очаква преговори, формацията е също е толкова малко вероятно да застане до левицата, колкото и ДБ, по същите причини - отношението към Украйна и Русия, както и хартиената бюлетина. "Възраждане" настоява за предсрочни избори. Не е сигурно дали левицата ще може да разчита на ДПС.

ПАРАДОКС

В самата БСП се почувстваха объркани от отношението на държавния глава. Миналия петък вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че Радев ще връчи мандата на формация, която ще следва политиките на служебния кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента. Социалистите обаче са крайно враждебно настроени спрямо това правителство.

Дори днес соцдепутатът Борислав Гуцанов заяви пред БНТ, че "БСП има много принципни различия и разминавания с политиките на служебното правителство и не може да защитава голяма част от техните виждания". Като пример посочи, че кабинетът е предоставил военна помощ на Украйна, задвижил е покупката на още американски изтребители, както и на американско ядрено гориво. Същото виждане изложи и съпартиецът му Христо Проданов пред Нова Нюз.

ПРЕДСТОЯЩО

В понеделник от 10 часа президентът ще връчи официално мандата на БСП и тогава се очаква да обясни мотивите си да предпочете левицата за четвърти път за последните две години. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще го вземе, без да се съобразява с някакъв срок, защото законът предвижда да върне папката празна или с проектокабинет в "разумен срок", който не е уточнен. 

Има подозрения, че тя ще бави процедурата поне до конгреса на своята партия на 11-12 февруари, за да не се яви на него с поредния провален мандат. Тя получи такъв шанс трикратно през 2021 г. и 2022 г., но не успя да събере подкрепа за правителство. Като стопяваща се политическа сила, която единствена в момента има и отцепник депутат, социалистите вече са на пето място в парламента и са изпреварени дори от "Възраждане".

ДВЕ СЧУПЕНИ СТОМНИ

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа, а 125 депутати гласуваха против. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски дойде от ГЕРБ, ДПС, и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер, който покани всички партии на разговори за съставяне на правителство. ПП състави декларация с общи приоритети, която събра едва 63 гласа подкрепа в пленарната зала. Седмица по-късно от ПП върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев. 

Образно казано, като се счупи и третата стомна, това Народно събрание се разпуска и се насрочват парламентарни избори - петите през последните две години.

Още по темата