Quantcast

Медия без
политическа реклама

БВ на Стефан Янев се вреди за държавни пари за предизборна реклама

Такава помощ ще получи за кампанията си и бизнесменът Веселин Марешки

02 Март 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Бившият служебен премиер за първи път регистрира партията си за самостоятелно участие на избори.

Правилата на Изборния кодекс продължават да раждат парадокси. Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) определи участниците в изборите, на които се полагат т.нар. медийни пакети – участията им в медиите по време на предизборната кампания се заплащат от държавата до определена сума. Сред класиралите се за такава помощ се оказа партията „Български възход“ (БВ) на бившия служебен премиер Стефан Янев, макар че в миналия парламент се подвизаваше коалиция, оглавявана от него, под същото име.

Според закона медиен пакет се полага на политическите сили, които не получават държавна субсидия и са регистрирали кандидати във всички избирателни райони. Немалко формации, които редовно участват във вота и получават едва по няколко хиляди гласа, се ползват от тази възможност.

В последното Народно събрание влизаше коалицията „Български възход“, оглавявана от Стефан Янев. Тя би трябвало да получава държавна субсидия като парламентарна формация. Партията на експремиера, която даде името на коалицията, беше регистрирана от съда едва през август 2022 г. Самата коалиция беше съставена от партиите „Свобода“, „Партия на зелените“ и „Земеделски народен съюз“.

С други думи, тъй като партията БВ формално не участва в тази коалиция, законът я разглежда като извънпарламентарна партия, която не е взимала и няма да взима държавна субсидия. А у кого тогава е отивала въпросната субсидия, полагаща се на едноименната коалиция, това остава въпрос без отговор. Сега на партията на Янев се полага пълният размер на медийния пакет – 40 000 лв.

ПОМОЩ ЗА МАРЕШКИ

Сред получателите на пакет се нарежда и водачът на „Воля“ Веселин Марешки. Той ще участва като независим кандидат за депутат във Варна. Марешки е известен бизнесмен, който се занимава с лекарства и горива. През 2017 г. чрез „Воля“ той влезе в парламента и изкара там 4 години. Според закона на инициативния му комитет се полага медиен пакет за сумата от 5000 лв.

Такъв ще получи и другият регистриран инициативен комитет – на кандидата Милен Милев.

ДРУГИТЕ ПОЛУЧАТЕЛИ

Общо 10 партии ще получат пакет за 40 000 лв. Освен БВ, това са реанимираната „царска“ партия НДСВ; КОД на бившия кадър на ДСБ Петър Москов; БНО, която навремето предостави листите си на бизнесмена Васил Божков; „Глас народен“ на певеца Светльо Витков; „Народна партия Истината и само истината“ на Венцислав Ангелов, известен като Венци Чикагото, навремето осъден за наркотици; „Български национален съюз-Нова демокрация“ на Боян Расате; „Българска социалдемокрация-Евролевица“ на Александър Томов; „Български съюз Директна демокрация“; МИР на Симеон Славчев, бивш кадър на БСП и „Движение 21“.

Пакети ще вземат и 4 коалиции - „Левицата“, съставена от отцепници от БСП; „Заедно“ на Ива Митева и Любомир Каримански, бившите сподвижници на Слави Трифонов; „Неутрална България“ на Волен Сидеров и Николай Малинов; „Вън от ЕС и НАТО“. „Левицата“ и „Заедно“ няма да получат пълния размер на пакета. Техните ще бъдат на стойност 30 000 лв., тъй като в съставите им има партии, които взимат държавна субсидия.

Още по темата