Медия без
политическа реклама

ВКС отмени присъдата на Марешки и върна делото във Варна

08 Юни 2023Обновена
Веселин Марешки
Илияна Кирилова
Веселин Марешки

Върховният касационен съд отмени присъдата на бизнесмена Веселин Марешки. Съдебният състав с председател съдия Антоанета Данова връща делото за преразглеждане на Варненски апелативен съд, става ясно от решението, с което "Сега" разполага. Ако присъдата на Марешки беше потвърдена, той щеше да бъде лишен от свобода за 4 години.

Според ВКС обаче втората инстанция е допуснала нарушения, доколкото не е изпълнила задълженията си за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Не е анализирал всички доказателства, а извършеният анализ е фрагментарен и частично неточен, като не са били обсъдени и наличните противоречия между отделните доказателствени материали. 

Върховният съд отбелязва, че за доказване на заплаха от страна на Марешки към човека, за който се предполага, че е изнудван, е използван разпит на свидетел. "В разпита на последния са налице доказателствени факти за наличието на заплаха, но тези показания са били неправилно приобщени от първостепенния съд. Освен това третата инстанция не приема, че жалбата до полицията на Асен Миланов срещу Марешки може да се приеме за доказателство. "Нито в доктрината, нито в съдебната практика, жалбата до полицейските органи, в която се съобщава за извършено престъпление не се приема за писмено доказателствено средство, най-малкото за това, че същата не е изготвена по предвидения в НПК ред и форма. Значението на жалбата е да предизвика проверка от компетентните органи на твърденията, залегнали в нея", аргументира се ВКС. 

На следващо място, не са били обсъдени пълноценно и обясненията на двамата подсъдими, като тези на подсъдимия М. са приети за „декларации“, а при оценката на част от съдържащата се в тях информация, съдът се е базирал на „житейската и делова логика“, нещо с което ВКС категорично не може да се съгласи. 

Освен това ВКС отбелязва, че поради необсъждане на цялостния доказателствен материал в неговата логическа връзка и съвкупност, за някои от приетите от въззивния съд факти е невъзможно да се проследи тяхната доказателствена обоснованост, тъй като в мотивите липсват изложени съображения по този въпрос. "Задължение на апелативния съд, като последен съд по фактите е, да отрази в мотивите на съдебния си акт доказателствената обезпеченост на всички свои фактически констатации, за да може касационната инстанция да проследи и се произнесе по правилността на процеса на формиране на вътрешното му убеждение. Това си задължение Враненски апелативен съд не е изпълнил", пише в решението.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

През март м.г. апелативните съдии определиха 4-годишна ефективна присъда на Марешки, след като признаха него и подсъдимата с него Красимира Колева за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да плаща по 10 хил. лв. месечно, го заплашили с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието им било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди, съобщи съдът. Колева бе осъдена на 3 години и половина затвор. Апелативният съд им определи и глоби: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата трябваше солидарно да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Делото "Марешки" се прехвърля между инстанциите от 2015 г. насам. Последно то се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че при първото гледане апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

Междувременно през октомври 2021 г. се разбра, че закритата вече спецпрокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор, водено срещу Марешки и двама от съпартийците му.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Веселин Марешки

Още по темата