Медия без
политическа реклама

Прокуратурата прекрати делото срещу Марешки за престъпен сговор

Апелативният съд във Варна ще гледа делото му изнудване на 8 ноември

18 Окт. 2021Обновена
Спецпрокуратурата е препратила казуса "Марешки" на Комисията за защита на конкуренцията. На снимката: Веселин Марешки в 44-ото Народно събрание.
БГНЕС
Спецпрокуратурата е препратила казуса "Марешки" на Комисията за защита на конкуренцията. На снимката: Веселин Марешки в 44-ото Народно събрание.

Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му е прекратено от Специализираната прокуратура. Това обясни за "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

През ноември 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, по това време народни представители от "Воля". Тогава прокуратурата съобщи официално, че спрямо тях по досъдебно производство, започнало в Окръжната прокуратура във Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване. Делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, която е стигнала до извода, че има снования за привличане към наказателна отговорност на тримата и за престъпен сговор - сговаряне на извършване на престъпления с цел имотна облага. Обвиненията са свързани с дейността на Марешки като съдружник и управител на "Фармнет" ООД, а на Таскова и Христов като регионални мениджъри на същото дружество. Става дума за заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, за да бъдат принудени да купуват само от "Фармнет"  на по-високи цени спрямо другите доставчици.

Според електронните регистри на прокуратурата разследването за престъпен сговор е прекратено на 19 юли т.г. Кръстев обясни, че това е станало, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че обвиняемите не са извършили изнудване - конкретно заплахи с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за пострадалия или негови близни. Действията на обвиняемите са квалифицирани като нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренция. Съгласно Наказателния кодекс нелоялната конкуренция не се явява престъпление. Комисията за защита на конкуренцията е уведомена от спецпрокуратурата с оглед евентуално осъществени административни нарушения, обясни още Кръстев. Освен това постановлението за прекратяване на разследването е обжалвано пред специализирания съд и се очаква неговото произнасяне.

Справка в регистъра на КЗК показва, че прокуратурата е сезирала комисията срещу Марешки още в началото на 2017 г. Решението на КЗК е, че Марешки и останалите трима не са нарушили закона. Нарушение има само от страна на "Фармнет", за което дружеството се санкционира с на 0,1% от приходите за финансовата 2016 г., т.е. с 494 839 лв. Това решение обаче е отменено от Върховния административен съд през юли 2020 г. и КЗК е осъдена да плати на "Фармнет" 8050 лв. Председател на съдебния състав е шефът на ВАС Георги Чолаков.

Междувременно през август Върховният касационен съд върна във Варна за ново разглеждане делото за изнудване срещу Марешки. Върховните магистрати приеха, че апелативният съд, който даде на Марешки 4 г. затвор, е допуснал съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Повторното гледане на делото от апелативната инстанция е насрочено за 8 ноември, видя "Сега" в регистрите.

Защо върховният съд върна за ново гледане делото за изнудване срещу Марешки вижте тук:

Върховният касационен съд е върнал на апелативния съд във Варна делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Това видя "Сега" в деловодството на съда.

Докъде е спецпрокуратурата по други знакови дела прочетете тук:

Г-н Кръстев, Специализираният съд върна на прокуратурата делото срещу Лиляна Деянова – ЛиЛана и още шестима души. Прокуратурата пусна дори клипче как е свързана с Васил Божков, когато това дело трябваше да стартира, а сега е върната на поправка.

 

Още по темата