Медия без
политическа реклама

Делото "Марешки" стигна за 13 месеца от Варна до София

9 години не стигнаха на различните съдилища, за да решат дали бившият депутат е виновен

12 Апр. 2023
БГНЕС
Веселин Марешки като депутат

Цели 13 месеца бяха необходими, за да стигне делото срещу бившия депутат и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки от Апелативния съд във Варна до Върховния касационен съд в София. На 10 март 2022 г. той бе осъден на 4 години затвор ефективно на втора инсанция и повече от година се чакаше присъдата да стигне до трета инстанция.

От съобщение на ВКС става ясно, че най-после делото, в което Марешки обжалва осъдителната си присъда, е пристигнало в София и е насрочено за 20 април. 

През март м.г. апелативните съдии определиха 4-годишна ефективна присъда на Марешки, след като го признаха за виновен, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принуди Асен Миланов да плаща по 10 хил. лв. месечно, го заплашил с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му е прекратено от Специализираната прокуратура. Това обясни за "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. През ноември 2018 г.

Деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, като е нанесло значителни вреди, съобщи преди 13 месеца апелативният съд във Варна. Заедно с Марешки бе осъдена и Красимира Колева, която получи 3 години и половина затвор. Апелативният съд им определи и глоби: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата солидарно пък бяха осъдени да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Именно срещу тази присъда са подали касационни жалби Марешки и Колева и сега предстои ВКС да ги разгледа.

 

"Сега" припомня:

Делото "Марешки" се прехвърля между инстанциите от 2015 г. насам. Последно то се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че при първото гледане апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

Върховният касационен съд е върнал на апелативния съд във Варна делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Това видя "Сега" в деловодството на съда.

И досега процесът не се развива особено бързо. При второто гледане на делото от апелативния съд то се оказа блокирано, защото много съдии си направиха отвод. После върховният съд се съгласи да го отлага заради изборите, а накрая постанови решението си след двумесечния препоръчителен срок. Преди това отново делото циклеше, защото 3 месеца документите по делото пътуваха от Варна към София.

Междувременно през октомври 2021 г. се разбра, че спецпрокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор, водено срещу Марешки и двама от съпартийците му.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?