Медия без
политическа реклама

Делото срещу Марешки пак е блокирано

Процесът може да тръгне за втори път на втора инстанция, когато се намерят трима съдии, които да го гледат

22 Дек. 2021Обновена
Веселин Марешки
Илияна Кирилова
Веселин Марешки

Делото за изнудване срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки, което през август върховният съд върна за ново гледане във Варна, още не може да стартира в апелативния съд в морския град. Това се вижда от електронното деловодство на Апелативния съд във Варна. От съда обясниха пред "Сега", че магистратите се отвеждат от делото, тъй като са се занимавали със свързани казуси. Няма как да участват в състава и съдии, които веднъж вече са се занимавала с делото при първото му разглеждане на тази инстанция. Има и един съдия, който се е отвел, защото се познава с Марешки.

В момента в състава има двама съдии - избраният първоначално докладчик наказателен съдия и един търговски. Затова се търси трети. Тъй като всички наказателни съдии, освен докладчика, са се отвели, вече се търсят попълнения от гражданското и търговското отделение. В апелативния съд във Варна работят 17 редови магистрати, плюс председател и трима зам.-шефове. Ако се окаже, че във Варна изобщо не може да бъде сформиран състав, делото ще трябва да се гледа от някой от другите апелативни съдилища в страната. Обикновено варненските дела отиват към Велико Търново.

Делото "Марешки" се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

Върховният касационен съд е върнал на апелативния съд във Варна делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Това видя "Сега" в деловодството на съда.

И досега процесът не се развива особено бързо. Така например върховният съд се съгласи да го отлага заради изборите, а после постанови решението си след двумесечния препоръчителен срок. Преди това месеци наред делото циклеше, защото 3 месеца документите по делото пътуваха от Варна към София.

Сега изобщо не е ясно кога апелативният съд ще заседава по казуса. След като се сформира състав, той тепърва ще се запознава с делото и ще го насрочи.

Междувременно пък се разбра, че спецпрокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор, водено срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му.

Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му е прекратено от Специализираната прокуратура. Това обясни за "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. През ноември 2018 г.

 

Още по темата