Медия без
политическа реклама

Делото "Дебора" ще се гледа в Пловдив

Върховният касационен съд премести процеса заради масовите отводи в Стара Загора

Георги Георгиев ще застане на подсъдимата скамейка в Пловдив. Докато течеше разследването срещу него защитата му 2 пъти опита да го премести в друг район, но безуспешно.
БГНЕС
Георги Георгиев ще застане на подсъдимата скамейка в Пловдив. Докато течеше разследването срещу него защитата му 2 пъти опита да го премести в друг район, но безуспешно.

След като нито един съдия от Стара Загора не се престраши да гледа делото "Дебора", процесът се прехвърля в Районния съд в Пловдив. Това определи днес Върховният касационен съд.

"Страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд", и затова трябва да се промени подсъдността по делото, пишат върховните съдии Бисер Троянов, Милена Панева и Петя Колева. Те обясняват, че съдът в Пловдив хем е териториално близо, хем е в друг съдебен район. Като втора инстанция в случая ще се произнесе Окръжният съд в Пловдив, а не този в Стара Загора, както би следвало, ако делото се гледаше от районния съд в града.

Разглеждането на делото в Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството, обосновават се върховните съдии.

Обвинителният акт срещу Георги Георгиев беше внесен в Районния съд в Стара Загора на 15 декември. След това последователно отвод си направиха всички 17 наказателни и граждански съдии там.

"Една част от съдебните състави са се отвели поради произнасяне по въпроса за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Счели са, че тези произнасяния са пречка да разгледат наказателното дело от общ характер, поради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията. Останалата част от съставите са се отвели с оглед публично разпространените съмнения в безпристрастността и обективността им при разглеждане и решаване на делото", обясниха от съда.

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше "взривено" от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите. 

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев - че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?