Медия без
политическа реклама

ВКС върна делото за полицая, убил дете на пешеходна пътека

02 Юни 2023

Върховният касационен съд върна на апелативния съд в Пловдив делото за убитото на пешеходна пътека дете от с. Братаница през 2021. Подсъдим в процеса е бившият служител на сектор „Борба с организираната престъпност“ Владимир Панайотов. След като се призна за виновен за смъртта на 7-годишната Моника, делото беше гледано по съкратената процедура.


Окръжният съд в Пазарджик осъди Панайотов на 4 години и 8 месеца затвор, като го лиши от право да кара кола за шест години. След това Апелативният съд в Пловдив намали присъдата до три години условно, с четири години изпитателен срок. 

ВКС не е съгласен с последното решение. Според върховните съдии Апелативният съд в Пловдив не е съобразил сериозното нарушаване на правилата за безопасност на най-уязвимите участници в движението - тези на пешеходна пътека. Делото е върнато за ново обсъждане на Пловдивския апелативен съд.

Смъртта на малката Моника и условната присъда на служителя на МВР доведоха до поредица от протести в село Братаница. Близките на детето бяха част и от протестиращите в София с искане за по-тежки наказания на водачи, шофиращи след употреба на наркотици, алкохол и висока скорост.

Още по темата