Медия без
политическа реклама

Сакскобургготски е окончателно собственик на парка и двореца "Врана"

Това стана след като ВКС изобщо отказа да гледа държавните претенции

12 Дек. 2022
БГНЕС

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца „Врана“ и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно, предава Лекс.бг. Това става след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота. 

Имението "Царска Бистрица" е собственост на бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски.

Върховните съдии изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума от 2009 г.  с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

Именно по делото за „Царска Бистрица“ ВКС за първи път уважи искането на защитата на Сакскобургготски да бъде попитан Конституционният съд (КС) какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). КС се произнесе и прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г.

Държавата твърдеше, че е придобила двореца „Врана“ на три основания. Миналата година и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии. С днешното определение на ВКС решението им остава в сила.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е приел посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова и един от най-приближените на руския патриарх Кирил - Волоколамския митрополит Антоний, в резиденцията си във Врана. https://segabg.

Държавата е поставила 11 въпроса, с които да обоснове допускането на касационно обжалване, включително и поискала и делото да бъде спряно и да бъде образувано тълкувателно дело. ВКС отхвърля искането за постановяване на тълкувателно решение, като сочи, че въпросите, на които държавата иска да се отговори в него, или са изяснени, или са неотносими към казуса „Врана“.

Дeлoтo зa двореца и peзидeнция “Bpaнa” - последният нерешен казус по царските имоти, e възoбнoвeнo, съобщи "Де факто". Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд (САС) гo e нacpoчил зa 14 aпpил 2021 г.

ВКС допуска обжалване на решението на САС само по отношение на останалите наследници на бившите царе – Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, тъй като без да са подали въззивни жалби, САС се е произнесъл и за тяхната собственост.

„С това решение се слага край на спора за „Врана“ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановя една правна и житейска справедливост, защото когато държавата е отнела от някого нещо и го връща, самата тя трябва да се съобрази със своите актове. След като някога е отнела „Врана“ от царското семейство именно като имущество на царя, няма как години по-късно да твърди, че то е нейно още към момента на одържавяването“, коментира адвокат Валя Гигова, която осъществи защитата на Симеон и сестра му по делото „Врана“.

 

Дворецът "Врана", където живее Симеон Сакскобургготски, е собственост на държавата, реши Софийският градски съд на първа инстанция, съобщи "Дневник". Според съда регионалното министерство е собственик на парка, който се простира върху 992 672 кв. м, както и на още 26 сгради.
Политическата класа употреби съда. Така адвокатът на Симеон Сакскобургготски Ели Христова коментира пред bTV решението на Софийския градски съд, че дворецът и имението "Врана" са собственост на държавата.

 

Още по темата