Медия без
политическа реклама

Съдът обяви и двореца "Врана" за държавен

Предстои дело на втора инстанция за "Врана".
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Предстои дело на втора инстанция за "Врана".

Дворецът "Врана", където живее Симеон Сакскобургготски, е собственост на държавата, реши Софийският градски съд на първа инстанция, съобщи "Дневник".

Според съда регионалното министерство е собственик на парка, който се простира върху 992 672 кв.м, както и на още 26 сгради. Най-голям е триетажният дворец от 895 кв.м. Останалите са оранжерии, хамбари, караулки, помпена станция и т. н., пише в решението си съдия Петя Алексиева. Тя приема, че според законите, действали в периода 1899-1943 г., държавата е доказала претенциите си за собственост, а Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза не са защитили твърденията си, че дядо им цар Фердинанд лично е придобил земята, а после с лични средства е построил сградите.

Интендантството, което има нотариален акт за имота, е държавна институция, твърди още съдът. И дава пример, че  заплатите на служителите му не са заплащани с лични средства на царя, а от държавата. 

Съдът все пак се застрахова заради факта, че по делото има свидетелски показания как Фердинанд е купил чифлика. "Дори и да се приеме, че имотът е бил лична собственост на царете Фердинанд и Борис ІІІ, то държавата е станала собственик на имотите по силата на извършена национализация чрез Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе и на техните наследници от 31 декември 1947 г.", се казва в решението.

Съдът допълва, че не е имало процедура по реституция, визирайки решението на Конституционния съд, с което законът за национализацията от 1947 г. е обявен за противоконституционен. На базата на това решение Столичната община върна на Сакскобургготски двореца, а той й дари част от парка.

 

ДВОРЦИ

Със заповед от 3 август 1946 г. на министър-председателя Кимон Георгиев е направен цялостен опис на царските имоти - държавни, смесени, лични на царя, лични на други членове на царското семейство. В първата група са включени Софийският дворец и този в Евксиноград, автомобилният парк и конюшните, зоологическата и ботаническата градина, детска градина, електрическа централа и Естествено-историческият музей с Бурмовата къща. Във втората група имоти сградите са строени с лични средства на царя, а земята е държавна или общинска. Това са дворците в Кричим, Ситняково, Саръгьол и две ловни хижи в Овнарско и в Среден нос. В третата група спадат дворците във Врана, Чамкория, Баня (Карловско), интендантството при Софийския дворец и две незастроени места в Созопол и на остров Св. Тома срещу устието на Ропотамо. В последната група е незастроено място в Самоков на царица Йоана и къща в Слатинска община.

 

ДЕЛА

Досега държавата спечели окончателно 1414 дка край двореца "Врана", имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол", двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори. Сакскобургготски обаче води дело в Страсбург заради злополучната реституция. През април съдът даде 5 месеца на България да мисли за споразумение за царските имоти. 

Последвайте ни и в google news бутон