Медия без
политическа реклама

Сакскобургготски посрещна Митрофанова и руски митрополит във Врана

Цар Симеон ІІ изпрати благопожелания до главата на Руската църква и патриарх Кирил, съобщават от официалния му сайт

07 Дек. 2022
Московска патриаршия

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е приел посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова и един от най-приближените на руския патриарх Кирил - Волоколамския митрополит Антоний, в резиденцията си във Врана.

Граждани скандират "Убийци" и "Тук не е Москва" пред руската църква в София в знак на протест срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московската патриаршия след отстраняването на митр.

Това съобщава на своя официален интернет сайт от Московската патриаршия. Срещата се е състояла на 6 декември в София. Антоний е в България по повод честването на 70-годишнината на подворието на руската православна църква у нас, става ясно от публикуваната информация, придружена от кадри от срещата, състояла се в царската резиденция "Врана". 

Руската посланичка Елеонора Митрофанова се появи изненадващо тази вечер на кулминацията на тържествата за Съединението в Пловдив. Тя стоеше сред почетните гости, много близко до президента Радев.

"На 6 декември в София се проведе среща между председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний и предстоятеля на Царския дом на България Симеон II Сакскобургготски", съобщават на своя официален интернет сайт от Московската патриаршия. 

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова осезаемо се активизира, след като вчера стана ясно, че идната седмица България ще бъде управлявана от служебното правителство на Румен Радев.

Само ден по-рано посещението на Антоний предизвика бурен протест пред Руската църква в София, където той отслужваше литургия по случай Никулден. Демонстранти стояха пред храма с плакати и украински знамена, скандирайки "тук не е Москва".

Митрополит Антоний зае важния пост на външен министър на Патриаршията на мястото на Иларион Алфеев. Към настоящия момент Антоний се счита за втория след руския патриарх Кирил.

Негово Величество прие делегация от Руската православна църква, която е в София за 70 годишнината на Подворието и празника на Храма "Св. Николай Мирикийски", съобщиха по-късно и от официален сайт на Симеон Сакскобургготски.  Там пише и, че "митрополит Антоний поднесе приветствие от името на светейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като отбеляза приноса на Негово Величество за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите й в българското общество".

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски остро разкритикува решението на кабинета „Петков” да изгони служители на руското посолство в София. Той обяви, че мярката е излишно провокативна и му прилична на поръчка от чужбина.

На свой ред Цар Симеон ІІ изпрати благопожелания до главата на Руската църква и патриарх Кирил, пише още в съобщението.

На срещата присъствали Н.Пр. посланик Елеонора Митрофанова, предстоятелят на Подворието архимандрит Васиан Змеев, протоиерей Игорь Якимчук и свещеник Александър Ершов. Гостите разгледали и православния параклис в Двореца "Врана" и се помолиха за здравето на Царския дом и българския народ, се посочва още в официалното съобщение. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата