Медия без
политическа реклама

Сакскобургготски оправда авторитарността на Путин

22 Март 2022
Симеон Сакскобургготскии
Снимка: Архив
Симеон Сакскобургготскии

Бившият български цар (1943 г. – 1946 г.) и премиер (2001 г. - 2005 г.) Симеон Сакскобургготски счита, че авторитарността на Владимир Путин е нещо най-нормално, а Западът проявява към него нервност от неразбиране. Това става ясно интервю пред полския ежедневник "Жечпосполита".

Разговорът е публикуван днес на личния сайт на Сакскобургготски. При един от въпросите журналистът пита дали близките отношения между българи и руснаци няма да пострадат, след като България е в ЕС, а авторитарният Путин непрекъснато заплашва съюза с въоръжен конфликт. Сакскобургготски отговаря: "Ние сме твърде малки, за да изменим нещо. Бих казал това: трябва да се поучим от минали грешки и да знаем кое е в наш интерес. Трябва да се научим да четем карти. Тази критика и нервност идват от Запада. Като се има предвид историята на руското общество, как можем да очакваме то да бъде управлявано по напълно демократичен начин? В чисто географски смисъл това е страна, толкова огромна, че управлението й е голямо предизвикателство. Ако се поставим на тяхно място, нормално е режимът да е малко по-авторитарен".

Интервюто съдържа и други любопитни тезиси на Сакскобургготски. Например, разсъждавайки за Ердоган и Турция, той се прехвърля към съюз ЕС - Русия в противовес на Китай: "Аз не съм пророк. Но Турция е страна с голяма история, има много опитни дипломати. Ердоган е само един човек. По същия начин Русия е “путинизирана”. Един човек не представлява цялата държава. Президентът, въпреки че му пожелавам доброто, няма да живее вечно, а голямата и заможната държава ще живее. Представете си каква политическа и икономическа сила би бил съюз между ЕС и Русия – не против, а като противотежест на Китай, например. Това е напредничавото мислене. А не такова, когато се опрости, че щом не харесваме Путин, автоматично трябва да мразим Русия".

"Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия” - такъв девиз издига Сакскобургготски в интервюто, перифразирайки "Винаги с Германия, никога срещу Русия" на баща си Борис.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата