Медия без
политическа реклама

Марешки е осъден на 4 г. затвор на втора инстанция

Апелативният съд във Варна го призна за виновен за изнудване

10 Март 2022Обновена
Веселин Марешки във времето, когато беше депутат.
БГНЕС
Веселин Марешки във времето, когато беше депутат.

4-годишна ефективна присъда получи на втора инстанция бизнесменът и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Варненският апелативен съд призна него и подсъдимата с него Красимира Колева за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да плаща по 10 хил. лв. месечно, го заплашили с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието им било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди, съобщи съдът. Присъдата на Колева е 3 годи и половина затвор.

Апелативният съд ги наказва и с глоба: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав - Вилиян Петров (докладчик по делото е Георги Грънчев, а третият член на състава е Георги Йовчев). Петров и Йовчев са търговски, а не наказателни съдии. Този "шарен" състав се наложи, тъй като много апелативни магистрати във Варна си направиха отвод и сформирането на тричленен състав от наказателни съдии бе затруднено.

След присъдата магистратите са определили 5000 лв. гаранция за свободата на Марешки и 3000 лв. за тази на Колева.

Делото "Марешки" се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че при първото гледане апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

Сегашното решение на апелативния съд също не е окончателно и може да се атакува пред върховните магистрати.

Върховният касационен съд е върнал на апелативния съд във Варна делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Това видя "Сега" в деловодството на съда.

Миналата есен се разбра, че спецпрокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор, водено срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му.

Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му е прекратено от Специализираната прокуратура. Това обясни за "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. През ноември 2018 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата