Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кой срещу кого в "Избори 2023"

28 Февр. 2023Обновена

Срокът, в който партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да регистрират листите си в РИК, изтече в 17 ч. днес. Повечето основни партии обявиха листите си още миналата седмица, а днес бяха регистрирани последните кандидати. Районните комисии оповестиха късно тази вечер всички кандидатски листи. 

"Сега" ви предоставя водачите на листи в многомандатните избирателни райони.  

В Пловдив ще се сблъскат няколко сериозни имена. В града под тепетата герберският вожд Бойко Борисов ще се състезава със сваления председател на 47-ия парламент Никола Минчев (ПП-ДБ), с бившия служебен премиер, а сега водач на БВ Стефан Янев, както и с ексминистъра на регионалното развитие в кабинета "Петков" Гроздан Караджов (ИТН).

Борисов ще води листа и в столичния 25-и район, където ще участват водачите на БСП Корнелия Нинова и на "Възраждане" Костадин Костадинов, Христо Петров - Ицо Хазарта от ПП-ДБ, а реанимираната НДСВ е издигнала някогашния "царски" кадър и бивш председател на парламента Огнян Герджиков. В същия район коалицията "Левицата" избра за водач Цветеслава Гълъбова, която беше съпредседател на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори президентски мандат.

За съпредседателя на ПП Кирил Петков конкуренти в столичния 23-ти район са водачът на СДС Румен Христов и на БВ Стефан Янев, както и бившата социалистка Мая Манолова, която сега е в "Левицата". НДСВ издига в този район новоизбрания си водач и някогашен депутат Станимир Илчев. В 24-ти район единственият партиен водач е Христо Иванов (ПП-ДБ). С него се състезават бивши редови депутати - Тома Биков (ГЕРБ-СДС), Петър Петров ("Възраждане"), Георги Свиленски (БСП), Татяна Дончева ("Левицата").

От тримата съпредседатели на ДБ единствено Иванов е подсигурен с водаческо място в общите листи с ПП. Другите двама - Атанас Атанасов и Владислав Панев, трябва да се надяват на вторите си места съответно в 23-ти и 25-и столични райони.

Шоуменът Слави Трифонов ще оглави листите на партията си ИТН в Благоевград и в Стара Загора. За гласовете на благоевградчани с него ще се съревновават депутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски, водачът на БСП Корнелия Нинова, както и бившите зам.-шефове на парламента Росен Желязов (ГЕРБ-СДС) и Цончо Ганев ("Възраждане"). В Старозагорско конкурентите на Трифонов са по-малко известни имена - Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), Халил Летифов (ДПС), Искра Михайлова (Възраждане") и Георги Гьоков (БСП).

Освен в Благоевград, Делян Пеевски ще води и в Пазарджик, както е правил и преди. Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ оглавява листите в Кърджали и Шумен. С по две листи са наградени зам.-шефът на движението Станислав Анастасов (във Видин и в Ловеч), Цветан Енчев (Враца и 25-и район в София), както и Петър Чобанов (София област и Ямбол). На предните избори движението пожертва 4-ма кандидат-депутати от листата си в София област, за да може Чобанов да влезе в парламента - те всичките го изпреварваха с преференции, но вкупом се отказаха от възможността да станат депутати, за да може да го направи той. На Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС, е дадено водачеството във Велико Търново. Той е, също така, втори след Пеевски в Благоевград, така че мястото му ще зависи от това откъде бизнесменът ще поиска да влезе.

Нуждата от компромиси между ПП и ДБ за общите им листи доведе до сериозни размествания, от които губят предимно кадрите на формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Последният например няма да се състезава в София, а само в Хасково. В тамошната листа на четвърто място е поставен и бившият културен министър в кабинета "Петков" Атанас Атанасов. Разместванията обаче дават шансове на бивши депутати от миналото - като издателя Манол Пейков, който в последно време се прочу с дарителските си кампании за Украйна, Турция и Сирия. Той разкри, че ще се състезава от 7-ото място в листата на ПП-ДБ в Пловдив, но всъщност погледът му е отправен към местните избори и кметското място в града.

Как издателят Пейков събра близо 3 милиона лева за Украйна, Турция и Сирия Над 1 милион и 300 000 лева дарения за пострадалите от земетресението в Турция и С...

Пейков има всички шансове да се изкачи нагоре с преференциален вот, тъй като пред него стоят сравнително непопулярни имена на ексдепутати като Милен Матеев, Йордан Иванов, Христо Даскалов и Венцислава Любенова. Интересен детайл е, че според Пейков коалицията му е предложила, но той е отказал, водаческото място в града под тепетата - т.е., това на сваления бивш шеф на парламента Никола Минчев, една от най-популярните фигури на ПП.

Шанс да се завърне в парламента има и икономистът Георги Ганев. Той неуспешно се пробва на миналите избори през октомври 2022 г., но тогава беше едва на 5-о място в 23-ти район. Сега е поставен на избираемото второ в Благоевград, след Андрей Гюров от ПП.

Даниела Божинова от "Инициатива БГ" е втора в Бургас след водача от ПП Константин Бачийски.

Допитването се използва като ''политически фейслифтинг"Референдумът може да изненада неприятно инициаторите, а партиите всъщност не се интересуват от резулта...

Кремена Кунева, която беше депутат от ДБ в последния парламент, обяви, че няма да се кандидатира. "Трудно е да се каже, че решението да не участвам в предстоящите избори е мое. Буквално в последния момент получих предложение за неизбираемо място и прецених, че аз нямам необходимост името ми просто да "присъства" в избирателни листи", обясни тя мотивите си във Фейсбук.

Божидар Божанов, бившият министър на електронното управление в кабинета "Петков" и ексдепутат от ДБ, пък е поставен на 9-о място в листата на ПП-ДБ в 23-ти район. Той обаче е доста по-оптимистичен от Кунева - във Фейсбук коментира, че неговият район е не само най-големият в страната, но и този, в който коалицията му е най-силна. Затова очаква оттам ПП-ДБ да спечели поне 10 мандата.

В "Левицата", която е съставена от партии на отцепници на БСП, са намерили пристан социалисти, които соцлидерът Корнелия Нинова прогони от столетницата на последния й конгрес. Като Валери Жаблянов, някога бивш зам.-председател на 44-ото Народното събрание, а сега съпредседател на "Левицата", който оглавява даже две листи - във Враца и в Пловдив-град. Освен него, Мая Манолова и Татяна Дончева също ще се състезават в по два избирателни района.

Бившите депутати на Слави Трифонов Ива Митева и Любомир Каримански ще се състезават като водачи на листите на коалиция "Заедно"в столичните 23-ти и 25-и райони. В 24-ти район листата на "Заедно" оглавява бившият управител на НЗОК Петко Салчев. Самата Митева е председател на коалицията, в която влизат 4 малки формации - „Партия на зелените“, "Социалдемократическа партия“, „Справедлива България Обединени родолюбци" и „Движение на непартийните кандидати“.

Варненският бизнесмен Веселин Марешки е регистриран като независим кандидат за депутат в морската ни столица. Изглежда вече не е разчита на партията си "Воля", която някога беше парламентарна политическа сила. Проверката на подписката с подкрепящи го избиратели обаче не е приключила, което означава, че и участието му във вота не е сигурно.

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината за вота през април ще бъдат определени от ЦИК чрез жребий на 1 март от 10:30 часа.  Регистрираните партии за участие в политическата надпревара са 16, а коалициите - 7.

Ключови думи:

листи, Избори 2023

Още по темата