Медия без
политическа реклама

„Спаси София“ е за билети за 40 и 90 минути в градския транспорт

Гражданската организация предлага още годишни карти за младежи до 26 г. на цена от 200 лв.

30 Ноем. 2021
Илияна Кирилова

Общинският съветник Борис Бонев от гражданската организация „Спаси София“ ще внесе предложение за пускане на билети за време от 40 и 90 минути, които да се използват в градския транспорт на Столична община. Това съобщи самият Бонев по БНТ. Искането ще бъде разгледано първо в комитета за наблюдение на новата електронна система за таксуване в обществения превоз в София. Този комитет е съставен от общинари от всички политически сили в Столичния общински съвет.  

Според предложението на "Спаси София" по-краткият билет ще бъде с цената на сегашния хартиен билет от 1,6 лева. По-дългият от 90 минути пък ще струва 2 лв. Бонев допусна, че билетите от 40 минути ще са особено подходящи за живеещите в „Люлин“, които работят в Бизнеспарка в „Младост“, тъй като придвижването с метро от него до най-големия жилищен район на София отнема средно около 33 минути. Според него статистиката показва, че с билета за 90 минути софиянци могат да достигнат до всяка една точка в столицата. 

Както „Сега“ писа, вчера управляващата коалиция ГЕРБ-СДС предложи от следващата година Центърът за градска мобилност да въведе билети за време от 30 и 60 минути. Цената на първия се запазва като на сегашния хартиен билет - 1,6 лв., а едночасовият билет на ГЕРБ струва 2,20 лв. Разликата в предложенията на ГЕРБ и на „Спаси София“ е, че билетите за време на ГЕРБ могат да се ползват и след 30-та и 60-та минута, ако пътникът се е качил в превозното средство и.е валидирал билета си до 29-та и до 59-та минута.

„Спаси София“ предлагат още ЦГМ да пусне карта за млади хора до 26 години. Картата ще може да се купува не само от студенти, но и от всякакви младежи под тази възраст. Цената на картата ще бъде 200 лева на година, което прави по 55 стотинки на ден, изчисли Борис Бонев. „Правим това, водени от усещането, че младите хора са бъдещето на нашия град. Трябва да подкрепим хората, докато са още в началото на тяхната кариера“, коментира представителят на „Спаси София“. "От общо 95 хиляди студенти в София сега едва 32 хиляди (33 %) пътуват с карта. В никой град в Европа няма толкова нисък процент студенти с карти, коментираха още от "Спаси София". Според експертите на сдружението задачата е съотношението при студентите да се обърне и над 60 % от тях да пътуват с карта в градския транспорт.

Организацията предлага още срокът на картите за пенсионери, студенти и ученици да бъде удължен и от 1 месец да стане едногодишен. „Правим това, за да не се налага на пенсионерите и на студентите да се редят всеки месец на опашки и да доказват, че са пенсионери и студенти“, поясни той. Ако човек от някоя от тези социални групи си закупи едногодишна карта за градския транспорт, предложението на "Спаси София" е тя да е на цената на десет едномесечни карти.  

 

Най-голямата група в Столичния общински съвет – тази на коалицията ГЕРБ-СДС, се готви да предложи сериозни промени в начина на функциониране и в цените на билетите за градския транспорт в Столична община.

  Решението как да се промени тарифната политика в градския транспорт на София след пускането на т.нар. тикет система през май т.г. ще бъде взето от СОС след обсъждане на предложенията на различните политически групи. Очакванията са това да се случи през февруари догодина. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата