Quantcast

Медия без
политическа реклама

В София ударно се разрешават нови строежи

Практика в Столична община е важни решения да се взимат около избори, в разгара на летните отпуски и т.н.

28 Окт. 2023Екип на Сега
Илияна Димитрова
На ул. "8-ми декември" в Студентски град е замразено строителството на 75-метров небостъргач, чийто изкоп се превръща в езеро. На метри от него се планира изграждането на нова сграда.

Стара и доста дискусионна практика в Столична община е важни решения да се взимат около избори, в последни сесии на Столичния общински съвет преди ваканции, летни отпуски, Нова година и т.н., когато вниманието към общинските дела е занижено. Не прави изключение и тази предизборна кампания. През последните дни главният архитект на София Здравко Здравков е издал няколко разрешения за проектиране и строителство на нови обекти, които ще окажат сериозно влияние върху облика на центъра и върху качеството на живот в кварталите. 

От едно от публикуваните решения става ясно, че Здравков е издал виза за проектиране на нова жилищна сграда с подземни гаражи и шахтов трафопост на кръстовището на бул. "Климент Охридски" и ул. "8-ми декември" в район "Студентски". Бъдещият блок ще се появи в частен терен от 1,84 дка, намиращ се в зеленото пространство до Лесотехническия университет. През септември м.г. искането за строителство е одобрено от комисията по екология в СОС, а през ноември м.г. Здравков одобрява устройствения план на имота. От издадената виза става ясно, че бъдещата кооперация може да има пет жилищни и още два етажа и че плътността на застрояване в парцела е до 60 на сто. Визата е влязла в сила веднага след издаването й, тъй като единствените заинтересовани лица са тези, по чиято инициатива тя се издава.

Особеното в случая е, че от близо 3 г. улица "8-ми септември", по която ще се движат камионите в бъдещия строеж, е затворена наполовина и движението в нея се осъществява само в едното платно, което служи и за вход, и за изход от Студенски град. Това води до почти денонощни задръствания в района. Причината е, че на метри от бъдещия нов блок от доста време стои блокиран друг голям инвестиционен проект. Пак на ул. "8-ми декември" строителна компания започна изграждането на 75-метров небостъргач, като в началото изкопа 17-метров изкоп. Впоследствие обаче се появи опасност южното платно на улицата да пропадне и строителството бе спряно. Според публикации в медиите в момента Столична община и инвеститорът водят съдебно дело относно редовността на разрешението за строеж на високата сграда, който не е ясно кога ще приключи. В резултат от януари 2021 г. ул. "8-ми декември" е използваема само в 1/2 от капацитета си. Придвижването по нея със сигурност ще стане още по-трудно, когато и в другия й край тръгне ново строителство. 

Главният архитект на София е издал разрешение за строеж, което е влязло в сила, и в друга проблемна част на столицата. На вносителя на известна марка автомобили е позволено да изгради нова офис сграда в терена на представителството си на бул. "Черни връх", което се намира точно срещу мол "Парадайз". В първия етап от планираното разширение е предвидено под сградата да се изградят 4 подземни нива с гаражи. Разгънатата застроена площ на новото представителство ще е 40,5 дка. 

Притеснителното за този вече разрешен строеж е, че въпросният шоурум се намира буквално срещу изхода на подземния паркинг на търговския център, където е и станция "Витоша" на метрото и спирка на градския транспорт. Шофьорите в София отлично знаят, че и в момента придвижването по бул. "Черни връх" около мола е изключително проблематично и опасно и че пред подземния му паркинг постоянно има задръствания. Със сигурност по време на строителството на новата офис сграда и след изграждането на 4-етажен паркинг под нея пропускливостта на булеварда няма да се подобри. 

През последните дни Здравко Здравков е придвижил и два проекта в идеалния център на столицата. Издадена е виза за проектиране на подземен трафопост в празния терен зад емблематичния хотел "България" на бул. "Цар Освободител". От документа става ясно, че трафопостът ще се намира в сутерена на нова 5-етажна сграда, за която също е издадена виза да се проектира във въпросния празен парцел на ул. "Аксаков". Тя предвижда и надстрояване на съседната 1-етажна сграда с още 4 етажа. Софиянци знаят добре, че става дума за историческото кафене "България", което е било някогашната перла на столицата. През 2016 г. хотел "България", кафенето и празният парцел, които според кадастъра са в общ имот с площ от 4,7 дка, бяха купени от бизнесмена Мирослав Печев. След това компанията „Гранд Хотел България 2016“ ЕАД направи постъпки хотелът да бъде надстроен, както и за строеж на втори корпус в празното място. След появилата се обществена съпротива надстрояването бе спряно, но втората част от проекта видимо се реализира без особена публичност и яснота как ще изглежда новото строителство. През м.г Здравков разреши археологично проучване и изместване на топлопровод в празния терен. Сега идва и визата за проектиране на подземен трафопост. В нея пише, че проектът за новата сграда и надстрояването трябва да бъдат съгласувани с Министерството на културата. 

Главният архитект на София е разрешил и проектиране на нова сграда във вероятно единственото незастроено място на бул. "Патриарх Евтимий" (виж снимките долу), на метри от кръстовището с ул. "Г.С.Раковски". Според кадастъра теренът е с площ от 340 кв.м. и се води "незастроен за жилищни нужди". В момента той се използва като паркинг от живущите в съседните кооперации. Проектът за строеж на нова сграда е одобрен през 2019 г от Министерството на културата, личи от публикуваните документи. След изготвянето инвестистиционният проект отново трябва да се разгледа от МК.                               

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?