Медия без
политическа реклама

София отново осъмна с критично мръсен въздух

23 Февр. 2021
Илияна Кирилова

За втора поредна сутрин въздухът в София е силно замърсен. По данните на AIR BG към 7:30 ч. сутринта, на места фините прахови частици са около 10 пъти над нормата. Кварталите с най-силно замърсяване на възсуха са "Света Троица", "Разсадника", "Орландовци", "Хаджи Димитър", "Суходол", "Подуяне", части от "Дружба".

От Столична община днес обявиха допълнителни мерки във връзка с повишаване нивата на фини прахови частици. Те обаче са половинчати - препоръка да се ползва градски транспорт, както и съвети за ограничаване на използване на камини. От Столичния инспекторат ще извършат днес извънредни проверки на строителните обекти, генериращи емисии, както и проверки на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване. Не се съобщава за въвеждане на "зелен" билет за градския транспорт.

С последните изменения на ресорната нормативна уредба, приети около Нова година, Столична община до известна степен облекчи механизма за пускането на билет от 1 лв. за цялата градска мрежа в дни с опасна коцентрация на фини прахови частици - ФПЧ10, в атмосферата. Облекчението обаче продължава все да не стига за това софиянци да ползват такъв билет като сигнал, че положението със запрашаването на въздуха в столицата е сериозно. Решено бе ЦГМ да обявява "зелен" билет, когато най-малко 2 от 5-те общински станции в София регистрират на 24-часова база трикратно, а не четикратно надвишаване на нивата на ФПЧ10 - 150 микрограма на куб. м. вместо 200 микрограма на куб.м. при допустима норма от 50 микрограма. Другият променен вариант София да пуска "зелен" билет е, ако също на поне 2 станции има прогноза за такова превишение за следващия ден. Измервателните станции на Столична община обаче са много малко и се намират на такива локации, на които много рядко се регистрират посочените норми на ФПЧ10.      

Прогнозата на общината за днес е за средно по сила замърсяване в квартал "Хиподрума", и умерено за "Надежда", "Дружба" и "Павлово".

Още по темата