Quantcast
В следващите 5 години ще има и пенсионери само с втора пенсия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В следващите 5 години ще има и пенсионери само с втора пенсия

80% от първите пенсионери на реформата ще загубят, ако прехвърлят парите си в НОИ, предупредиха пенсионните дружества
6 421
 Pixabay

За 35% от първите пенсионери на реформата - тези, които предстои да се пенсионират в следващите 5 години с осигуряване в универсалните фондове, втората пенсия ще бъде единствена за около 5 години. Това стана ясно от участие на Даниела Петкова от управителния съвет на асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас в предаването "Седмицата" на Дарик радио през уикенда.

Втората пенсия ще е единствена за хората, които имат до 2500 лв. в партидата си. Ниските суми показват, че осигурените нямат достатъчно стаж, за да се пенсионират по условията на масовата трета категория труд, обясни Петкова. Тези хора трябва да чакат да навършат почти 67 г., за да получават пенсия от държавното обществено осигуряване. Щом навършат възраст за трета категория труд обаче, те ще могат да започнат да получават парите, които са спестили в универсален фонд. Това за тях ще е единствен доход, докато навършат възраст за пенсиониране от НОИ с намален стаж (чл. 68, ал. 3 от КСО). Пенсия в случая е казано условно, тъй като тези суми ще стигнат само за разсрочено или еднократно плащане.

Причината за това втората пенсия за тези хора да бъде и единствена е, че според кодекса за социално осигуряване изплащането на парите от втория стълб започва при навършване на възрастта за трета категория труд за всички осигурени, докато за пенсията от НОИ има различни условия. Така например полицаи и военни са в обратната хипотеза - те вече получават намалена пенсия от НОИ, тъй като имат право на ранно пенсиониране, но за втората пенсия трябва да навършат редовата възраст за останалите граждани.

За други 45% от първите българи, които трябва да получават две пенсии, натрупаното в партидата показва, че от НОИ ще може да разчитат само на минимална пенсия. С други думи тяхната основна пенсия не може да бъде редуцирана, тъй като размерът на минималната пенсия е гарантиран. За тях натрупаното в частен фонд ще е само в плюс, но ако го прехвърлят в НОИ, ще го загубят, тъй като е много вероятно то да не доведе до реално увеличение на основната пенсия. Това са хора, които имат достатъчно възраст и стаж да се пенсионират, но нямат достатъчно осигуровки, за да получават повече от минималната пенсия, която от следващата година ще е 300 лв.

От обясненията на Петкова излиза, че за 80% от хората, които първи ще се пенсионират с осигуряване в двата стълба на пенсионната система, не е изгодно да прехвърлят парите си в НОИ. Колебания по този въпрос би следвало да имат около 10% от бъдещите пенсионери. Това е делът на хората, които са гранични случаи - те имат в партидите си между 8000 и 13 000 лв. Тези хора ще трябва да преценят дали намаляването на основната пенсия ще се компенсира от това, което ще получават от втория стълб. Според пенсионните дружества може би за повечето от тях ще е изгодно да прехвърлят парите си в НОИ.

Около 5-10% от хората имат натрупани над 14 000 лв. във втория стълб. За тях при всички случаи втората пенсия не просто ще покрие намалението на основната, но и двете пенсии ще носят по-висок пенсионен доход, каза Даниела Петкова. Тя даде пример с дружеството, в чиято управа е и в което най-високата първа пенсия за следващата година е изчислена на 173 лв. Петкова посочи, че става дума само за размера на първата пенсия, а тя може да расте, защото всяка година ще се актуализира. Може обаче и да намалява, ако като тази година се стигне до нова финансова криза и срив по международните борси.

В следващите 5 години се очаква в пенсия да излязат около 200 000 души, които следва да получават две пенсии. Те имат в партидите си средно по около 5000 лв., съобщи Даниела Петкова. Това са усреднените стойности след изчистването на кухите партиди. Такива данни за пръв път се обявяват официално и от Комисията за финансов надзор. Според нейната статистика към края на септември средната сума в индивидуалните партиди, в които за предходните 12 месеца е постъпила поне една осигуровка, е 4847 лв. - доста повече от обявяваните досега средни стойности за всички осигурени във втория стълб. Когато се вземат предвид всички партиди заедно с неактивните, средният размер на натрупаните средства е 3642.58 лв. към края на септември. КФН не дава данни за активните партиди по възрастови групи, но в общата статистика групата на първите пенсионери с две пенсии - тези на възраст 60-64 години, има средно в партидите си 4440.05 лв.

"Доходността на дружествата е положителна, отдавна забравихме за ковида от гледна точка парите на осигурените лица", каза още Петкова по повод спора за смисъла от втория стълб. Тя определи твърденията, че универсалните фондове прахосват парите на хората като опит за масова измама, а призивите всички да се прехвърлят в НОИ сравни с телефонните измами и хвърляне на пари през балкона. "От статистиката се вижда, че вноските са 12.2 млрд. лв., а активите в момента достигат 13.5 млрд.", коментира представителят на пенсионните дружества. Тя определи таксите, които са болен въпрос, като "абсолютно пазарни". "1% от активите, за активно управляван фонд на международния пазар - почти няма такива ниски такси", коментира Петкова.

Загубите от коронакризата са компенсирани, толкова е много натрупаната положителна доходност от предходните години, че тя само малко намалява, около 1% сме на плюс в универсалните фондове, каза Петкова. Според официалните данни в края на 2019 г. нетните активи на универсалните фондове са 13.2 млрд. лв., а към края на септември достигат 14.023 млрд. лв. Разликата е 810.870 млн. лв. в плюс за трудната година. За деветмесечието обаче брутните постъпления на универсалните фондове от осигуровки са 1.132 млрд. лв., т.е. част от платените от хората осигуровки са загубени в кризата. Приходите от такси нарастват спрямо деветмесечието на миналата година и са вече почти 117 млн. лв. (при около 106 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г.).

 

Как ще се плаща втората пенсия - тук

Какво предвижда бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2021 г. - тук

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Излязоха наяве нови начини за орязване на втората пенсия

15.01.2021

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

6507 32
Пенсионните дружества ще имат право да предлагат промоции
Кабинетът най-сетне задвижи промените за втората пенсия

Коментари

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Много нахално и нагло. Тези с 2500 лв натрупани щели на получават втора пенсия само дето нямало да бъде пенсия.. 

vetov

Нахално и нагло е с натрупани 2500 лева да очакваш да получаваш нещо много повече.

В случая с първия стълб и НОИ нещата стоят по абсолютно същия начин по отношение на наглостта и нахалството.

hamer

От девет извора вода ще докарат, за да си запазят луксозния стандарт, без да са си мръднали пръста. При създаването ги захраниха с пари на НОИ, след създаването си осигуриха заплати и разходи, сравними с компании с десетилетна бизнес история, а след всичко това така управляват парите, че за толкова години доходността, която постигат е смешна.

vetov

Пример:

Минималната пенсия е 300 лева. Вноските във втория стълб са една трета от всички вноски за пенсия. Средното време за получаване на пенсия е 15 години. 

За да получавате 15 години една трета от 300 х 12 х 15 в сметката Ви трябва да има 18000 лева. А там има внесени 2500. Няма доходност, която да направи от 2500 лв. 18000, освен пирамидата.

 

Извод:

Проблемът не е в доходността или в заплатата на секретарката на шефа на фонда, а в малките вноски. (Това разбира се, ако проблем ни е нашата малка пенсия, а не новите обувки на въпросната секретарка).

 

Льо Клер

Детайлите, детайлите - в тях е дяволчето. За съжаление тези, които са  засегнати, т.е. тия с най-ниските осигуровки, трудно ще си направят сметката, какво да правят! 😫

kaily
снимка на kaily

Тоя народ първо го утрепаха с безработица, после го утрепаха мутробизнесмените, които отказваха да плащат осигуровки, и държавата, която отказваше да ги контролира, накрая го трепят с липсата на социална защита, каквато има навсякъде в Европа.

В плюс ежедневно го трепят с дежурни умковщини как сам си бил виновен.

Ма те нема доживеят до 67 години без пари и без работа, не бойте се, колкото и малко да са натрупали, ще остане за вас да плюскате.

dobadoba

kaily,

Масова практика е да се работи в сивия сектор.

Няма осигуровки, данъци, има пари в брой на ръка.

Това е.

След това - защо не давате големи пенсии?..

⚓️

Мой близък отива да работи в УК, хотелиерство.

Извънредната работа там се облага с някаква по-висока ставка и той отива при управителя:

- Така и така, Бос, тези часове да вземем да не ги пишем? Ти си икономисваш данъците, аз също?..

- Виж какво, приятел. - отговаря оня - аз те разбирам, не си първия с това питане, но и мен ме разбери - изобщо не ми се лежи в затвора!

 

kaily
снимка на kaily

Работи се в сивия сектор, щото:

1. Няма държава, която да контролира.

2. Заплатите са толкова ниски, че изправен пред алтернативата или да живееш сега, или да се осигурянаш за старини, естествено избираш да живееш сега.

3. Няма абсолютно никакъв келепир от това да се осигуряваш на бяло, освен имагинерната пенсия, до която и да доживееш, не се знае как ще се промени законът. Като почна работа поколението, което сега трябва да се пенсионира, се искаха 55 навършени години и 20 години трудов стаж за жените. Държавата прави, каквото си иска.

4. В Западна Европа също има сив сектор и той не е малък, но държавите така правят, че да ти е неизгодно да не се осигуряваш. И дори и шефът да не го е страх от затвор, за работникът е на сметка да се осигурява, поради непосредствени ползи на момента или в близко бъдеще (а не след 20-30 или 40 години).

dobadoba

kaily,

Щото

5. ще мрънкаме че сме под прага на бедността, Държавата все ще даде да не умрем от глад.

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш