Медия без
политическа реклама

Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

Редукцията на основната пенсия за осигурените в универсален фонд ще бъде 9%, обяви социалният министър

24 Ноем. 2020Обновена
Председателстващият заседанието Валери Симеонов често скастряше депутатите да си сложат маски, като ги заплашваше да ги изгони от залата, както направи преди няколко дни с бившия си коалиционен партньор Павел Шопов.
БГНЕС
Председателстващият заседанието Валери Симеонов често скастряше депутатите да си сложат маски, като ги заплашваше да ги изгони от залата, както направи преди няколко дни с бившия си коалиционен партньор Павел Шопов.

ГЕРБ не позволи никакъв истински дебат за пенсиите, майчинството и осигуровките при гласуването на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Днес депутатите приеха окончателно текстовете на второ гласуване. Мнозинството по команда подкрепи закона, с който догодина справедливостта в системата окончателно ще бъде нарушена. БСП се опита да предизвика дебат дори като цитира неосъществени обещания на социалния министър Деница Сачева за преизчисление на всички пенсии, но напразно. В заключителното си слово министърът определи бюджета като стъпка към заздравяване на архитектурата на пенсионния модел в България, въпреки че експертите са единодушни, че се случва точно обратното.

Догодина хазната ще покрие 6.1 млрд. лв. дефицит в системата. Недостигът бе леко намален спрямо първоначалните параметри на проектобюджета, след като ГЕРБ реши да удовлетвори частично исканията на полицаите за много по-голямо увеличение на заплатите отколкото ще има за другите държавни служители. Заради увеличението на техните заплати и добавките за лекарите, медицинските сестри и санитарите бяха завишени приходите в държавното обществено осигуряване. Разходите за пенсии ще достигнат рекордните 12.347 млрд. лв.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 300 лв. Така всеки втори пенсионер на практика ще получава една и съща сума, независимо от индивидуалния си осигурителен принос. Максималната пенсия става 1440 лв. И при двете увеличението е 20%. За всички останали увеличението ще е само 5%, при това от 1 юли. Всички пенсионери ще получават по 50 лв. към пенсиите до края на март.

Минималният осигурителен доход се изравнява с минималната заплата, която от 1 януари става 650 лв. За земеделските стопани и тютюнопроизводителите минималният осигурителен доход ще бъде 420 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. както в последните две години въпреки пламенните искания на опозицията да се завиши драстично - отцепниците от БСП предложиха да стане 3600 лв., а самата левица поиска да е 3900 лв.

Обезщетенията за безработица остават без промяна - минималната дневна сума ще е 12 лв., а максималната - 74.29 лв. Много изказвания имаше по повод обезщетението за отглеждане на дете до 2 г., което от години стои 380 лв. месечно. Опозицията искаше то да се увеличи до размера на минималната заплата, но ГЕРБ остави и това предложение без коментар. Няколко пъти депутати се обръщаха директно към социалния министър Деница Сачева и искаха да вземе отношение, но тя така и не взе думата по време на дебатите.

 

ПРОМЕНИ В КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

Приети бяха и предложенията на мнозинството за промени в Кодекса за социално осигуряване. Сред тях има няколко текста, които въвеждат нови правила за проверки при съмнение за злоупотреби с пенсии и обезщетения. Най-ключовата промяна е, че НОИ ще може да спира изплащането на пенсия, "ако се установят данни за извършено престъпление от значение за правото или размера на пенсията". Тя ще се възстановява едва след приключване на наказателното производство. Сега редът е обратен - пенсията може да бъде спряна само след окончателно решение на съда. Процедурата по отпускане, изменение или преизчисляване на пенсия ще може да се спира за срок до 6 месеца, ако възникне необходимост да бъде извършена проверка на обстоятелствата, от които зависи размерът на пенсията. Такива срокове се въвеждат и за проверка на болнични, майчинство и обезщетения за безработица. С промени в НК измамите в особено големи размери с пари от НОИ и НЗОК се приравняват на тези със средства от държавния бюджет и ще се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1000 до 5000 лв.

И догодина 60 дни неплатен отпуск ще се зачитат за осигурителен и трудов стаж. Това е двойно повече от действащия до коронакризата срок, а мярката е за облекчаване на хората от затворени фирми и предприятия. Друга промяна съкращава времето, през което хората можеха да избират между старата и новата методика за изчисление на пенсията. Възможността да се изберат трите най-благоприятни години отпреди 1997 г. окончателно отива в историята в края на 2021 г. Първоначално бе предвидено тя да съществува до 2023 г.

ГЕРБ въвежда на гърба на хората поредна репресивна мярка, която има за цел да предотврати измами с инвалидни пенсии - занапред пожизнени инвалидни пенсии ще се полагат само на хора, които са се пенсионирали по общите условия за трета категория труд. Досега те се полагаха и на хората, които поради липса на стаж са се пенсионирали късно (чл. 68, ал. 3 от КСО). От промяната ще пострадат и много съвсем коректни българи, но управляващите имат традиция в това да посягат на права, вместо да контролират ефективно злоупотребите.

 

ГЛЕДНА ТОЧКА

След приемането на всички текстове социалният министър изтъкна, че догодина пенсионерите ще почувстват чувствително увеличение на доходите си (това е така само за хората, които са на минимална и максимална пенсия, за другите реално ще има по-малко увеличение от тазгодишното). Изключително важно е да пазим солидарността в системата, заяви Сачева. Тя категорично се обяви против увеличение на максималния осигурителен доход. В условията на несигурна икономическа среда не е добре да се увеличават разходите за труд без да е налице увеличение на производителността на труда, коментира министърът. Така остават повече пари в компаниите и в хората, заяви тя.

По отношение на исканията на опозицията за по-съществено увеличение на обезщетенията за безработица Сачева изтъкна, че те са току-що увеличени (увеличи се само минималното от 9 на 12 лв. през октомври). "Но всъщност не е ли по-добре, ако въобще не се налага на тези хора да ползват обезщетения за безработица? Не е ли по-добре за работниците и служителите да са на работните си места? Точно за тази цел са осигурени 300 млн. лв. за засегнатите от кризата предприятия", каза министърът. В случая обаче се говори за обезщетения, а не за помощи, за да се коментира, че ниският им размер е оправдан.

За обезщетението за гледане на дете до 2 г., социалният министър не пропусна да изтъкне дългия период на майчинството у нас. Как увеличението на сумата за втората година ще насърчи раждаемостта, попита тя.

 

ВТОРА ПЕНСИЯ

В заключителното си изявление Сачева обяви, че редукцията на основната пенсия от НОИ за родените след 1959 г., които се осигуряват в универсален фонд, ще падне до 9%. По думите й само заради включването на участието на държавата като осигурител с 12% за периода 2009-2015 г., то ще намалее от 20 на 16%, а с включването само на осигурителните периоди с реално направени осигуровки ще падне на 9%.

Хората, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, могат еднократно, в срок до 30 юни 2021 г. да упражнят правото си на избор да се осигуряват само в НОИ.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата