Медия без
политическа реклама

Голям инвеститор от групата на СБ влиза в ПОК "Доверие"

22 Дек. 2022
Pixabay

Голям инвеститор от групата на Световната банка става директен акционер в пенсионно-осигурителна компания "Доверие", съобщиха от българското дружество днес. IFC - най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващи пазари, придобива почти 10% от капитала на ПОК "Доверие".

IFC работи в повече от 100 държави, като през фискалната 2022 г. е насочила към частни компании и финансови институции в тях рекордните 32,8 милиарда долара. Инвестицията на IFC се извършва под формата на покупка на акции на ПОК „Доверие” АД от ATBIH GMBH, което е 100% собственост на Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG), водещ застраховател в Австрия и цяла Централна и Източна Европа. VIG остава мажоритарен собственик на компанията, с около 83% участие в акционерния капитал.

През последните години, много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина върху солидарните пенсионни фондове, посочват от "Доверие". Демографската картина на България е особено тежка и затова е важно вторият и третият стълб от пенсионната система да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната, допълват от компанията.

"Доверие" е пенсионната компания с най-голям пазарен дял у нас. В нейните пенсионни фондове се осигуряват над 1,2 млн. души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата