Медия без
политическа реклама

"Маркет линкс": Доверието в Трифонов се срина до 9%

"Има такъв народ" остава под чертата, ако изборите бяха днес

14 Юли 2022
btvnovinite.bg

Доверието на избирателите в лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов се срина от 40 на 9%, а недоверието към него е 80%, посочи социологът Добромир Живков от "Маркет линкс" пред bTV. Според социологическото проучване партията на шоумена може да остане под избирателната бариера при едни евентуални предсрочни избори.

Известен спад на доверие има и президентът. То се наблюдава от около 2-3 месеца, след като държавният глава отправи критики към управляващата коалиция. Той все пак остава единственият политик с положителен рейтин, като доверието към него е 48%, а недоверието 32%. 

Премиерът в оставка Кирил Петков от своя страна възстановява доверие. Въпреки това то остава отрицателно - 22 на сто, а недоверието - три пъти по-голямо - 66%. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов губи около 2-3% от стандартното доверие към него, като то се изчислява на 21% с 66% недоверие. Корнелия Нинова (БСП) има съответно 20% доверие и 65% недоверие.

"Съвсем не без основание изглежда заявката на Христо Иванов за трети мандат. Партията изглежда с най-голям потенциал да успява да постигне някакъв баланс между отделните политически интереси", коментира социологът Добромир Живков по повод личния рейтинг на Христо Иванов. Той печели 20% доверие и 57% недоверие.

Според проучването, проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2 – 10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета, ако изборите бяха днес, щяхме да имаме 7-партиен парламент. ГЕРБ-СДС са първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват, а втори с минимална разлика са „Продължаваме промяната“ - съответно 22,2% и 21,5%. На трето място са БСП - с 11,6%. Четвърто се нарежда ДПС - с малко над 9%. Следва „Демократична България“ - с 8,3%. „Възраждане“ получават 7,6%, а „Български възход“ на Стефан Янев - 4,3%. Останалите партии имат под 4%. Сред тях е и „Има такъв народ“ - с 3,2%.

"Тенденцията за спад на доверието в партиите от управляващата коалиция започна да се появява от февруари. Имахме индикации за нестабилност, за назряваща политическа криза. Това по-скоро се дължи на икономическите страхове и сериозната ситуация, в която се намираме. Тоест, това не е директна оценка на управлението", посочи социолът Добромир Живков

Още по темата