Медия без
политическа реклама

Интересът към прехвърляне на втора пенсия в НОИ замря

Над 4,6 пъти са намалели хората, които се отказват от универсалните фондове

Pixabay

Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване е намаляло значително в сравнение с годините на големи неясноти за втория стълб. 4,6 пъти по-малко хора се отказват от универсалните фондове и прехвърлят партидите си за втора пенсия в сребърния фонд, за да получават само една пенсия - държавна. Това показват данни, предоставени на "Сега" от Националната агенция за приходите.

Тази година само 6938 души са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд към фонд "Пенсии" на НОИ, показва информацията. Стойността на прехвърлените партиди от началото на тази година е над 28 млн. лв., които се вливат в държавния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система (т.нар. сребърен фонд). Миналата година тази стъпка са предприели рекордните 32 507 души, а прехвърлените средства са около 266 млн. лв., а през 2020 г. - 17 403 души, които са прехвърлили 135 млн. лв.

Зад числата стои влиянието на конкретни решения по отношение на втория стълб. Третият кабинет на Бойко Борисов бави до последния възможен момент регламентирането на фазата на изплащане на втора пенсия, която започна миналия септември. Паралелно с това възможността за прехвърляне в държавното осигуряване бе разширена максимално, за да се даде право на хората пред пенсия да направят що-годе информиран избор за спестяванията си. Така до средата на 2021 г. имаше например гратисен период за прехвърляне на втора пенсия в сребърния фонд за жените, родени между 1960 и 1964 г., които са изпуснали сроковете.

При дебатите за промените в КСО (за фазата на изплащане) усилено се говореше също така, че две пенсии за някои хора ще се окажат по-малко от една. В крайна сметка обаче управляващите склониха да отстранят една голяма несправедливост на досегашния регламент и намалиха наполовина коефициента на редукция на основната пенсия. С този коефициент се компенсира отчислението на 5% от пенсионната осигуровка към универсалните фондове за родените след 1959 г. Той трябваше да е около и над 20%, но бе намален на около 9-10%. С това до голяма степен стана ненужно хората да търсят една по-висока държавна пенсия без плащане от втория стълб.

Затихналият отлив прави впечатление и на фона на тежката година, която преживяват пенсионносигурителните дружества заради кризата на световните пазари, която за пръв път удари всички видове техни инвестиции. Както "Сега" многократно писа, прехвърлянето е изгодно за много малък кръг хора. Хората с минимални натрупвания например вероятно ще получават известно време само втора пенсия, тъй като осигуряването им подсказва, че нямат достатъчно стаж да се пенсионират с държавна пенсия. Не е изгодно да се прехвърлят и хората, които очакват да получат минимална пенсия, тъй като нейният размер е гарантиран и добавката от втория стълб ще е в плюс. Най-малко изгода пък имат хората с по-големи спестявания, които са достатъчни за пожизнена пенсия.

ОБРАТНА ПОСОКА

От началото на 2022 г. повече хора се връщат в универсалните фондове, след като веднъж са прехвърлили парите си в сребърния фонд - 751 души. За 2021 г. към тази стъпка са пристъпили 570 души, а за 2020 г. - само 78 души.

Колко имаме в партидите си - последни данни на КФН:

 

Кризата продължава да топи спестяванията за втора пенсия на българите, родени след 1959 г. За девет месеца от началото на тази година всеки осигурен в универсален пенсионен фонд е внесъл средно 743,47 лв.

 

Къде са парите ни за втора пенсия:

Четири континента, десетки компании и инвестиционни фондове и държавни облигации от Чили до Индонезия и Филипините - така накратко изглежда картата на инвестициите, които универсалните пенсионни фондове правят с парите ни за втора пенсия. Към 30 юни 2022 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата