Медия без
политическа реклама

94% от хората не се интересуват от втората си пенсия

Делът на служебно разпределените между деветте дружества расте от 2015 г.

Pixabay

70 594 българи са започнали да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд миналата година. 66 490 от тях обаче не се интересуват къде отиват 5-те процента осигуровка, заделяна от заплатите им. Това са хората, получили служебно разпределение в универсален фонд през 2020 г., тъй като не са упражнили правото си на избор къде да се осигуряват. Те представляват внушително, почти пълно мнозинство - 94,19%. На този фон хората, направили избор на фонд, изглеждат едва ли не като статистическа грешка - те са само 4104 души. Това показва статистика на Комисията за финансов надзор.

Проблемът с високия дял служебно разпределение не идва като много други особености на миналата година от корона кризата, макар че тя вероятно го утежнява. В сравнение с 2019 г. статистиката показва намаление и на новите осигурени - с 22 932 (24,5% срив), и на хората, направили съзнателен избор - през 2019 г. те са били 10 867 души, два и половина пъти повече отколкото миналата година. Интересът към това осигуряване в последните години обаче спада обратно пропорционално на мрачните прогнози колко мизерни ще са плащанията от втория стълб.

Преди 2015 г., когато Владислав Горанов като финансов министър за пръв път отвори голямата тема за правото на човек да се осигурява само в държавния фонд, делът на служебно разпределение се въртеше около 50%, като имаше години, в които над 70 000 души успяваха да изберат фонд. През 2014 г. само 42,46% бяха служебно разпределени, но в края на тази година за пръв път се появи идеята задължителното допълнително осигуряване да не е толкова задължително, а да може да се прехвърля в НОИ. В следващите години усилено се говореше, че две пенсии ще са по-малко от една, а безразличието към фондовете продължи да се увеличава. През 2016 г. възможността за избор на фонд започна да изглежда излишна - 78,44% бяха разпределени служебно, а на следващата година делът им надхвърли 80% и повече не слезе надолу.

Служебното разпределение не е фатално - всеки има право да смени осигурителния си фонд, след като мине поне една година от този момент. То обаче е една от видимите последици на ерозиралото доверие във втория стълб месеци преди той да започне да изплаща първите пенсионни продукти на жените, родени през 1960 г. За да тушира потенциалното недоволство, правителството предвиди още един прозорец за прехвърляне на индивидуалната партида в НОИ. Това обаче е изгодно за малка част от осигурените - повече информация по този въпрос може да прочетете тук.

НАРЕДБА

Социалното министерство вече подготвя поднормативните актове, свързани с последните промени в Кодекса за социално осигуряване. За обществено обсъждане вече е публикуван проект на промени в наредбата за пенсиите, които се отнасят до фазата на изплащане на парите от универсалните фондове, както и до регламентирането на повече възможности за спиране на пенсията при съмнения за злоупотреби и нередности с документите. В наредбата се включват текстове за намалението на основната пенсия заради осигуряването във втория стълб, но все още липсва конкретния процент на тази редукция. Уверенията на социалния министър Деница Сачева са, че той ще бъде 9% при 20% в момента.

В наредбата са дописани и нови правила за преизчисляване на пенсиите на хората, които продължават да работят. Това вече ще става служебно всяка година от 1 април, като може да се поиска още при подаването на заявление за пенсиониране, ако човек е сигурен, че ще продължи да работи. Осигурена е и възможност лицата да подадат заявление за преизчисляване с допълнително придобит осигурителен стаж и осигурителен доход.

ОБЛЕКЧЕНИЕ

В наредбата е предвидено и едно административно облекчение. В случаите, когато лицето веднъж е представило оригинални документи пред пенсионния орган и в пенсионното му досие са налични заверени копия от тях, при последващо отпускане на пенсия или добавка няма да се изискват отново оригиналните документи. По този начин се намалява административната тежест за гражданите, а пенсионното производство се ускорява, тъй като се спестява допълнителна кореспонденция по изискване на документите, изтъкват от ведомството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата