Медия без
политическа реклама

След призив за протест държавата атакува "Хиполенд"

Министърът на вътрешните работи ми се обади и ми каза, че е изненадан, ядосан и че не е знаел за проверката, обяви соственикът на фирмата 

05 Септ. 2020Обновена

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски ме потърси вчера следобед по телефона, сподели в предаването „Тази събота и неделя“ по Би Ти Ви Мариан Колев – собственик на веригата „Хиполенд“. Той обясни, че министърът спокойно и коректно споделил, че е изненадан и ядосан, от това, което се случва. 

МАРИАН КОЛЕВ |„Поинтересува се за сина ми, за това, което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание“, сподели още бизнесменът. „Една такава акция ме тревожи, нещо, ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва „да", отбеляза още Мариан Колев.

„Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции дойдоха на проверка и това съвпадна с някакво изявление, което съм дал във Фейсбук страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни“ , каза още той.

Протестирам, защото не ми харесва не само бизнес климата, но и много неща в страната. Не ми харесва това, че младите хора не искат да остават тук, а да заминат в чужбина. Синът ми учи в едно от престижните столични училища, 100 ученици завършват, от тях само един - синът ми, иска да продължи образованието си в България, разказа още Мариан Колев. 

"Не познавам Сталийски и Пеевски. Имах предложение да ми бъде купен бизнесът от съдружничка на фирма на Сталийски, а впоследствие един от близките на Сталийски си позволи да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути", каза още Колев. 

В Ветък, ден след като собственикът на веригата за играчки "Хиполенд" Мариан Колев обяви, че застава зад протестите и осъжда полицейското насилие, при което е пострадал и синът му, държавата започна масирана проверка срещу бизнеса му. Около 20 служители на НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" са отишли рано тази сутрин в базата на веригата в столичния квартал Казичене. Данъчни също са влезли в магазините им за играчки, съобщи първо "Офнюз".

Щурмът дойде часове след като агенция ПИК публикува текст под заглавие "Хиполенд" - детмаг или машина за протести". Говорителят на НАП Росен Бъчваров потвърди за "Сега", че днес са влезли екипи на проверка в "Хиполенд". Данъчните били заедно с други правоохранителни органи, но той не знае кои са.

По-късно самият Мариан Колев изпрати съобщение до медиите, с които информира, че 14 представители на 4 държавни институции са пристигнали в 10.00 часа в централния офис на „Хиполенд" АД в София. Проверяващите са от НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция „Надзор на пазара", а впоследствие са се включили и проверяващи от Агенция „Митници". Освен в централата, проверки се извършват и в магазините за играчки в София и в страната.

„Убеден съм, че тези изненадващи проверки, организирани в един и същи ден, в един и същи час, нямат нищо общо със споделеното от редица традиционни и социални медии мое „Отворено писмо" по повод особения сълзотворен спрей, който бе употребен на 2 септември 2020 г. срещу протестиращите", коментира в петък шефът на "Хиполенд".

""Надзор на пазара" проверява етикетчета, Икономическа полиция ни проверява договорите, НАП - касовите апарати. По едно време тръгнаха да проверяват заплатите, в което няма лошо, само че нито една от тези агенции не ги касае заплатите - това е работа на НОИ и трудовата инспекция, но както и да е. Нека проверяват. Пълно съдействие оказваме. Повечето от проверяващите ги е срам от това, което правят, но това е положението", коментира Мариан Колев в интервю за "Дневник". По думите му в последствие от Икономическа полиция са се сетили, че фирмата има и склад, и извикали служители на Агенция "Митници"  - т.е. проверяващите са били от 4 институции. "От Агенция "Митници" се учудиха много, защото преди десетина дни имахме пълна проверка", коментира той. "Сега чакаме останалите - КЗК, КЗП, НОИ, трудовата инспекция, Главна прокуратура. Мисля, че е редно да дойдат. Защо ме пренебрегват?", казва иронично той.

Акцията на 4 контролни институции в магазина е поредното доказателство как лостовете на държавата се използват за натиск върху неудобни на властта бизнесмени. Това се чува и в изтеклия запис с гласа на премиера Бойко Борисов, в който се заканва "да размаже физиономията" на собственика на компанията "Еврохолд". "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!", нарежда премиерът на човека отсреща, който явно отговаря за медийна стратегия. За проверка на Комисията за финансов надзор срещу „Еврохолд България“ АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга се разбра на 24 юни 2019 г. Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за покупка на  "ЧЕЗ България". В края на м.г. обаче Комисията за защита на конкуренцията не позволи продажбата.

По този случай Борисов се оправда с твърдението, че "не се меси в работата на независимите регулатори".

 

Паунова: Пращате ли регулаторни органи...?
Борисов: Никога.
Паунова: Вие?
Борисов: Никога.#еврохолд #хиполенд #ДП #10 pic.twitter.com/Uc67kUAzAN

— М (@mmpeich) September 4, 2020

 

МВР пусна нелепи оправдания и преустанови проверката

Едва привечер МВР даде някакви обяснение за скандала с проверката в "Хиполенд", които са повече от абсурдни. В опит да се оправдае, вътрешното министерство твърди, че "във връзка с изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД „Борба с организираната престъпност“ екипи на Икономическа полиция и Националната агенция по приходите са извършили проверка в складове на голяма верига за търговия с детски стоки".

Мероприятията били "за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики". За да се опита още повече да изкара нещата и проверката рутинни, МВР твърди, че "само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества".

Що се отнася до конкретната проверка от днес, то министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата, като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена, добавят още от МВР.

Цялото съобщение поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. Като например защо като е рутинна проверката, вътрешният министър я прекратява преди тя да е приключила. Или пък как ГДБОП е решила, че точно тези складове са рискови и то точно сега. И дали вътрешният министър се обажда на всички проверявани или го прави, защото действията на неговото и другите ведомства станаха публично достояние и избухна голям скандал. Защо например МВР не извади плановете си за проверки, за да се види дали в тях е включена "Хиполенд" или не е? Защото всички хора са повече от убедени, че цялата проверка е единствено заради позицията и писмото на шефа на фирмата.

 

Без оставки 

Деница Сачева: В следващите месеци не очаквам трусове при безработицата -  От деня - БНР НовиниПо случая се изказа и министърката на труда Деница Сачева, но коментарът й прозвуча като на човек, паднал току-що от Марс. Според нея нямало никаква връзка между внезапния интерес на контролните органи съм работата на "Хиполенд" и критичните изказвания на собственика на търговската верига срещу поведението на властта. "Не искаме проверки на контролни органи да се разглеждат като репресия срещу българския бизнес, каза Сачева пред бТВ. „Всеки е свободен да протестира и да изразява своето мнение. Взети са мерки, за да не се чувства г-н Колев притиснат по какъвто и да било начин и да продължи да изразява своята гражданска позиция по начина, по който счита, че е правилно“, увери представителката на кабинета.

Сачева заяви, че "няма тема за оставката на Борисов", но все пак уточни, че "всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична. И обясни, че темата за върховенството на закона няма да бъде решена с протести, а с диалог между всички партии. "Не бих определила протестите като "гражданска война", няма идеология. Това е форма на граждански протест. Това което ме тревожи, е ескалацията на омразата - хората не смеят да си кажат "Добър ден", констатира Сачева. И уточни, че има предвид "Отровното трио" и президента.

 

Писмо от баща:

"Благодаря" на полицая, който напръска сина ми с химическо оръжие

С отворено писмо до всички български граждани, на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и по-справедлива държава излезе изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев. Повод за него става случай с неговия син, при който той е напръскан в очите от полицай.

"Скъпи съграждани, обръщам се към вас в качеството си на гражданин, баща, бизнесмен, който плаща почтено всички дължими данъци към държавата, мислещ човек със собствена позиция, която не ме е страх да отстоявам. Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична "благодарност" към полицая, който днес, на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл, заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти, да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция", пише в писмото си Киров. В него той разказва и отбелязва още: "Благодаря Ви, г-н полицай, че едва не ослепихте едно 17-годишно момче, което по никакъв начин не Ви е застрашило, като го напръскахте не с обикновен сълзотворен газ, чието действие е краткотрайно, а с химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания. И изобщо не е случайно, че толкова много хора пострадаха, бяха откарани с линейки или все още лежат на площада. Безспорно още мнооого песни на възхвала тип Веско Маринов ще трябва да се напишат и изпеят за „родната полиция“, която ни пази…за да ви се отблагодарим, господа/или другари?/ полицаи…

Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си.

Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни „пазят“, обгазявайки и ослепявайки децата ни.

И накрая, вече без грам ирония – най-искрена благодарност на един притеснен баща към екипа на Бърза помощ - линейката на ул. „Леге“ зад БНБ. Благодарение на усилията на дежурната лекарка, която помогна на сина ми, той няма да ослепее. Благодаря Ви, госпожи и господа ЛЕКАРИ с главни букви!"

Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом опровергават твърденията на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени.

 

Още по темата