Медия без
политическа реклама

Слави към премиера: Като има даване, трябва да има и вземане

В лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево" нямаше никакъв контрол, каза Петков

18 Юни 2022

Премиерът Петков хвърли повече светлина за конфликта си със Слави Трифонов, свързан с милиардите за ремонтите на пътищата. В "Седмицата" на Дарик радио той съобщи, че освен за размера на сумата - 3.9 млрд. лева, те са се скарали и за това как ще се дават парите.

"Министър Караджов дойде в офиса ми и каза, че в оценката на обществените поръчки 40 % не трябва да са свързани с цената. Т.е. 40 % да са качествени критерии. Възпротивих се, защото това е най-лесният начин да се манипулират конкурсите. Строители ще пишат някакви тези и теории как ще запълват дупките, седи една комисия при затворени врати в АПИ и решава кое е качествено, кое - не. Това дава огромна възможност за корупция. И предложих схемата качествените критерии да са само с 20% тежест в оценката, а цената 80%. Защото така не може да се нагласи коя фирма да спечели ", каза Петков и допълни, че Караджов си тръгнал сърдит.

После премиерът се видял със Слави Трифонов, който му рекъл: "Ти нямаш проблем с г-н Караджов, а с мен. Той е само един брокер". Трифонов също настоял в оценката на обществените поръчки качествените критерии да "тежат" 40 %. Петков отказал и заявил, че е готов ИТН да му гласува вот на недоверие, но няма да отстъпи: "Няма да договарям (политическа) сигурност и стабилност срещу лъжа. Трифонов се обади на следващия ден и каза: добре, съгласен съм на 80:20. Но в едни отношения винаги има вземане и даване. Сега аз дадох! Какво си дал? Тук нямаме вземане и даване, а даване и даване. Това не са наши пари, не са наши проекти. Ние сме тука служители на този народ и това са неговите пари. Това беше едната причина за конфликта ни - нашата неготовност да харчим непрозрачно парите в МРРБ. Ако се бяхме съгласили, Трифонов за никаква Македония нямаше да се сети". 

Премиерът разказа и по-подробно казуса с частната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево". Той посочи, че договорът с "Еколаб" е бил подновен за 10 години през декември 2021 г., тъкмо когато новото правителство е встъпвало в длъжност. Зам.-директор на Агенцията по храните подписва договора въпреки забраната на новия земеделски министър и преди да бъде уволнен. 

През февруари премиерът, зам.-министърът на земеделието Христанов и директорът на БАБХ проф.Даскалов отиват на граничния пункт. Петков пита къде е лабораторията, посочват му един фургон. Настоява да я види.Там трябвало да се вземат проби от месо и от животни. Заварил напълно чисто помещение, с голяма метална маса с едно ножче отгоре. Обяснили му, че то е за пробовземането.

"Много странно място. Нито едно петънце от кръв, нито едно косъмче от животно нямаше, а уж е място за пробовземане. Питам къде държите пробите? - Ей там, в хладилника. Отворям хладилника - вътре имаше скапани грейпфрути. В лабораторията за месо имаше грейпфрути! Тогава осъзнах, че в лабораторията месо не е влизало. Стана ясно, че държавата няма контрол какво влиза и излиза на границата. Част от униформените на границата ми казаха: това тук се държи от Ами. Какъв е този Ами?! Не ме интересуват прякорите им, ние сме дошли тук да чистим корупцията. Това е стратегическо място за каналите Азия-Европа. Не става дума за локална корупция. Част от атаките срещу правителството е функция на удара ни срещу лабораторията", заключи Петков. 

Още по темата