Медия без
политическа реклама

Скандал избухна в НС заради парламентарните комисии

Изборът на зам.-председатели блокира работата на депутатите

Поредният спор блокира работата на Народното събрание
БГНЕС
Поредният спор блокира работата на Народното събрание

За пореден път народните представители не пропуснаха да забъркат скандал, който да блокира работата на Народното събрание, въпреки заричанията от парламентарната трибуна за консенсус и бон тон. Това се случи по време на избора на членове, зам.-председатели и председатели на парламентарните комисии. Противно на очакванията, спорът не се завъртя около това коя политическа сила колко комисии ще оглави, а около номинациите за зам.-председателите. 

По-рано през деня депутатите гласуваха работното време на парламента да се удължи докато не се уточни съставът на всички 24 комисии. Без дрязги и излишно заяждане депутатите избраха председател, членове и зам.-председатели на Комисията по бюджет и финанси. Тя ще бъде оглавена от Петър Чобанов от ДПС, което бе прието без претенции от останалите политически сили. Румен Йончев от "Български възход" обаче ненадейно предложи заседанието да бъде прекратено и да продължи утре, тъй като все още не е постигнато разбиране между политическите сили кой по колко зам.-председателски места ще получи. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се похвали, че за по-малко от 24 часа парламентарните групи са постигнали консенсус за разпределението в комисиите. "В предходния парламент това отне повече от месец", отбеляза тя. Но допълни, че е по-добре да се гласува и социалната комисия, след което заседанието да се прекрати, защото все още не е ясен съставът на останалите комисии.

Бившият министър на финансите и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Асен Василев гневно заяви от парламентарната трибуна, че заседанието трябва да продължи, защото депутатите вече са гласували удължаване на работното време. И допълни, че в три часа следобед българите все още работят и не е редно политиците да си почиват.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува "лозунгите" на Василев и призова ГЕРБ-СДС да спрат с "манипулирането на информацията". Шефът на столетницата заяви, че е разговаряла с Десислава Атанасова и са стигнали до извода, че няма неразбирателства относно номинациите. 

На тези думи скочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и обвини Нинова, че е провела разговор, в който обаче не са участвали всички парламентарни групи. "Ние търсим консенсус в рамките на председателски съвет. Сега изведнъж част от председателския съвет се е събрал и е казал нещо. Това не е коректен подход. Редно беше да се съберем на председателски съвет и да уточним с участието на всички дали има спорни комисии. Сега, като вкараме тези комисии без да са изяснени, това е рецепта те да не се изберат", каза Иванов.

Десислава Атанасова се припозна в критиката на съпредседателя на ДБ и побърза да се защити, като призна, че наистина е провела разговор с Корнелия Нинова, на който са уточнили, че по някои от комисиите няма спорове. "Но се оказа, че към комисията по социална политика и други комисии има претенции от други парламентарни групи. Това са "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход". Когато влязох в залата, колегите реагираха, че имат претенции към зам.-председателските места”, оправда се шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.  

Бившият премиер Кирил Петков също защити тезата на съпартиеца си Асен Василев, че е по-добре в рамките на деня да се свика председателски съвет, на който да се уточнят номинациите и след това те да се гласуват. "Ние не можем да губим повече дни в общи приказки. Никой български граждани не свършва работа в три часа", заяви Петков.

В крайна сметка депутатите приеха предложението заседанието да бъде прекратено и гласуването на парламентарните комисии да бъде първият въпрос, с който да се захванат на утрешното заседание.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?