Медия без
политическа реклама

Щетите от пожара в Бургас са за стотици хиляди левове

Възрастен мъж загина в пожар във Варна, а в София имаше инциденти в хотел и Халите

08 Апр. 2023Обновена
Огънят е тръгнал от газова горелка
Огънят е тръгнал от газова горелка

Снощи в индустриалната зона в Бургас избухна мощен пожар. В района има много автосервизи и складове. От пожарната съобщиха, че гори склад, в който се съхраняват леснозапалими материали - бои и други консумативи. Наложило се е да бъдат евакуирани коли от съседен автосервиз. В района има и бензиностанция.

„Тук има няколко бази, които се ползват за ремонт на автомобили. В момента гори едното хале, в което има три автосервиза – два за автомобили и един за мотори и едно складово помещение”, заяви директорът на пожарната в Бургас комисар Николай Николаев пред БГНЕС.

Изгорели са над 10 автомобили и мотори. Има и обгазени работници, които са евакуирали автомобилите, но те са в добро общо състояние.

""Всичко тръгна от газова горелка, с която се нагряваше един елемент, който беше на земята, и оттам тръгна всичко. Много бързо се разрасна огънят. Докато сваря да се съблека, защото и аз започнах да горя, всичко беше тръгнало вече. Това разказа за БТА Яни Котаков, наемател на хале в промишлената сграда на ул. "Крайезерна" в Бургас, в която снощи избухна голям пожар. Помещението от близо 200 квадрата, което той е наел, е изгоряло напълно. "В него са се извършвали ремонти на автомобили. Вътре имаше клиентски коли, техника. Над 100 000 лева са щетите само при мен", каза Котаков.

Изцяло изпепелени са и други халета и дърводелски цех. По сметки на наемателите им щетите са за стотици хиляди левове. Всички те твърдят, че нямат застраховки на помещенията. Пламен Карашев, наемател на помещение за автомонтьорски услуги, каза, че собственик на цялата промишлена сграда е бизнесдама от София. Неговият обект не е засегнат от огъня. "Аз първи видях какво се случва и мигновено подадох сигнал в полицията. В горящите халета имаше колеги. Веднага започнаха да гасят и се опитваха да изведат клиентските коли. Яни е един от най-съвестните и отговорни майстори. Вижте го, той плаче в момента и е сринат. Друг е въпросът дали ние, тези, които всеки месец си плащаме съвестно наемите, имаме сигурност от собственика на базата. Нито едно от халетата няма пожароизвестяваща система. Ако имаше такава, това нямаше да се случи в такива размери. Нека да се направи една проверка - да се види правилно ли са разграфени тази клетки, осигурена ли е безопасността на наемателите. Всички сме притеснени в момента", заяви Карашев.

 

Инциденти в София

Два пожара имаше в столицата през изминалото денонощие. Снощи бе евакуиран хотел "Експо" на "Цариградско шосе", след като се включи противопожарната аларма. Седем пожарни коли бяха изпратени на място. Пожар горя и в Халите, които са затворени в момента за основен ремонт. Сигналът за пламъците е подаден в 13:22 ч. Предполага се, че огънят е избухнал заради ремонтни дейности. Горели са кабели. Няма пострадали хора и задимяване в района. 

 

Пожар и във Варна

Възрастен мъж загина при голям пожар в събота по обед в жилищен блок в квартал "Владислав Варненчик" във Варна. 80-годишният пенсионер живеел в апартамент на третия етаж на бл. 20 в квартала, съобщи БНР. Живеел е сам, а в жилището му имало струпани много вещи. Самият той събирал различни предмети. Огнеборците не са успели да го спасят. Четирима възрастни и дете са евакуирани от съседни жилища, няма опасност за живота им.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата