Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на КПКОНПИ ще е прокурор, но Каназирева не успя

Антон Славчев е пълен отличник и отива в ключовата Софийска градска прокуратура

07 Дек. 2023
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Явно работата на Славчев много му е помогнала да издържи прокурорските изпити с шестици, защото общият му успех от държавните изпити при завършването му е 3,33, а от следването му - 4,39.

Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на практика оглавява антикорупционната комисия КПКОНПИ, се класира в конкурса за едно от двете свободни места в Софийската градска прокуратура. Това се вижда от класирането след финалния етап от конкурса, който беше устно изпитване. До този етап бяха допуснати 100 кандидати, които се състезаваха за общо 10 места в окръжните прокуратури в страната. На първия етап - писмен изпит, състоящ се от казус и тест. Славчев изкара пълна шестица. Отлично се е представил и на устния изпит, става ясно от класирането. Явно работата досега много му е помогнала да издържи изпитите с шестици, защото от документите на ВСС се вижда, че общият му успех от държавните изпити е 3,33, а общият успех от следването му е 4,39.

Официално обявената биография на Славчев гласи, че той е завършил Висшето военно транспортно училище "Тодор Каблешков" в София и Великотърновскиq университет "Св. св. Кирил и Методий", откъдето се е дипломирал като юрист. Има дългогодишен стаж в системата на МВР. В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на ДАНС. През април 2018 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на КПКОНПИ.

Антон Славчев е кандидатствал за прокурор още през август. И тогава обаче вече беше ясно, че КПКОНПИ няма да я бъде още дълго. 

На 6 октомври беше обнародван и влезе в сила новият Закон за противодействие на корупцията. По силата му се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК), а КПКОНПИ се превръща в комисия за конфискация (КОНПИ), като тепърва ще се приема нов закон и за това.

В тримесечен срок от влизането в сила на закона Народното събрание трябва да избере тримата членовете на КПК, при това с мнозинство от 2/3 от всички депутати. Дотогава функциите им ще се изпълняват от заварените членове на закритата КПКОНПИ. След избора, заварените ще продължат мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Освен Славчев новото попълнение в ключовата Софийска градска прокуратура ще е Олга Артинова.

Доскорошното парламентарно юридическо острие на ГЕРБ Дани Каназирева обаче не се класира за прокурор макар и също да има шестица на устния изпит. За разлика от Славчев тя не беше пълна отличничка на писмения изпит, а има 5.50, тъй като е изкарала шестица на казуса по наказателноправни науки, но петица на теста по право на ЕС. По време на следването си Каназирева също не е била отличничка. На държавните изпити има 4,67, а средния успех по време на следването ѝ е 4,44.

Според биографията, която Каназирева сама е обявила на сайта си, тя е възпитаник на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", има специализации по "Британско право и право на ЕС" в "Кеймбридж". Доктор е по конституционно право с дисертация "Местната власт в условията на членство на България в ЕС".

Десетте места, които този конкурс запълни, са в окръжните прокуратури на Враца, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Търговище, Сливен - по едно, както и по две в Софийската окръжна прокуратура и в Софийската градска прокуратура.

Още по темата