Медия без
политическа реклама

Шефът на ДАНС: България изгони 84 руснаци само за година

Войната в Украйна може да доведе до ръст в цените и прекъсване на веригите за доставки, твърди Пламен Тончев

04 Яну. 2023

През 2022 г. България е обявила за персона нон грата 84 служители на руските официални представителства у нас. Това обяви в първото си интервю от назначаването му на поста председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев пред БТА.  За сравнение през 2021 г. са били изгонени само трима руснаци.

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание.  В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му.

Тончев твърди, че в момента няма пряк риск за сигурността на населението на България. Продължаването на военните действия обаче може да доведе до засилване на миграционния поток към и през страната ни. Възможни са последици в икономически план като ръст на цените и възникване на предпоставки за прекъсване на вериги за доставки, каза Тончев.

Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства'', каза президентът Румен Радев по повод казусът с изгонените дипломати, които напуснаха страната в неделя.

Войната в Украйна отразява амбициите на Руската федерация за намеса в световния ред и противопоставяне на САЩ и Запада. Събитията от изминалата година поставиха на дневен ред темите за глобалната продоволствена сигурност и необходимостта от преодоляване на енергийната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия, смята председателят на ДАНС.

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова осезаемо се активизира, след като вчера стана ясно, че идната седмица България ще бъде управлявана от служебното правителство на Румен Радев.

По думите ма Пламен Тончев се наблюдава се и все по-засилен процес на интеграция между обществените отношения и информационните технологии. В резултат на това, негативното влияние върху едната система рефлектира силно върху другата. Тази среда налага въвеждането на по-високи изисквания към мерките и подходите за гарантиране надеждността на системите, твърди председателят на ДАНС.

Решението да бъдат изгонени 70-те служители на руското посолство в София е било основано на информация, съдържаща се в три доклада на ДАНС.

Според него фактът, че редица страни развиват такъв тип инструменти ще продължава да поставя много по-високи изисквания към прилаганите политики в областта на киберсигурността.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата