Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на авиобаза "Граф Игнатиево": България има нужда от 38 изтребителя

МиГ-29 могат да летят още доста време, а 16 F-16 не са панацея, твърди ген. Николай Русев

14 Февр. 2023
Ген. Николай Русев

Има документи, в които е записано, че България има нужда от 38 изтребители. Това обяви командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев в интервю за БТА.  "16 изтребители са едно добро начало, но крайно недостатъчно като брой самолети. Поне още една ескадрила ще е необходима на по-късен етап", добави той.

Народното събрание даде зелена светлина на служебното правителство за сделката, с която България ще придобие още 8 американски изтребителя F-16C/D Block 70. Днес депутатите ратифицираха договорите, подписани със САЩ на 9 ноември т. г. от кабинета.

Страната ни е в процедура по придобиване на 16 изтребители F-16 BLOCK 70 за около 2,6 млрд.долара. 8 от тях бяха платени наведнъж през 2019 г. и се очаква първите бройки да пристигнат в началото на 2025 г. Сделката за вторите бе одобрена наскоро от българския парламент.

Охраната на въздушното ни пространство е сигурна, казва още в интервюто ген. Русев.  Имаме зенитно-ракетни комплекси, изтребителна авиация и самолетите, които летят, са изправни, коментира той. По думите му пилотите, които дежурят, са подготвени. Това, че са изключително натоварени, по никакъв начин не намалява степента им на подготовка, допълни командирът и отбеляза, че инженерно-техническият състав полага неимоверни усилия, за да могат самолетите да летят и да бъдат изправни. „Работи се денонощно“, казва още шефът на Граф Игнатиево. 

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи.


Трябва да се замислим дали е допустимо да спрем Българската изтребителна авиация, заяви командирът. Веднъж спряна, една работеща машина, след това нейното възстановяване е много трудно. F-16 ще дойдат, но тези изтребители не са панацея. Когато веднъж загубим способности, възстановяването понякога е невъзможно, обясни той.

За МиГ-29 и охраната на въздушното ни пространство

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза командирът. „Ако имаме възможност да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро. Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна“, обясни той. Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 – 2030 г., ако има резервни части за тях.

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг.


Има хора, които са решили, че ако МиГ-29 бъдат извадени от експлоатация и се откажем от руската техника - рязко ще се повиши скоростта на модернизацията на Българската армия, но това го приемам на шега, защото това се казва от хора, които нямат представа за какво говорят. Домораслите експерти, които имат едни опорки, повтарят ги и това са хора, които не са управлявали формирования. Някои от тях са минали набързо висок старт през армията, но трябва да си кажат думичките, излизат, казват ги, не носят никаква отговорност, каквото и да се случи не ги интересува, заявява още генералът. 

Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства.  Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Германия. https://www. segabg.Заместваща платформа на МиГ-29

Важно е самолетите, които ще дойдат, ако дойдат въобще такива, да са самолети с ресурс, които ние да може да експлоатираме вместо МиГ-29 и да носим бойното дежурство, каза бригаден генерал Русев по повод възможността страната ни да се сдобие с междинен изтребител, докато получи самолетите F-16. Самолети, които да бъдат усвоени бързо от летателния и инженерно-техническия състав, добави той.

Българското правителство изглежда се доближава до постигането на споразумение за наемане на временни изтребители след провеждането на разговори с Швеция и Франция, докато югоизточната европейска страна очаква американски F-16.По думите му обучението на пилотите ще отнеме шест месеца. Една година е срокът, в който трябва да се случи всичко, за да може, ако МиГ-29 лети до края на тази година и спрем да го поддържаме, да поемем дежурството с новия самолет, както и регулярните полети и поддържането на способностите, които са придобити към момента в изтребителна авиация, коментира ген. Русев.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.Заместваща платформа ще ни бъде необходима поне, докато получим всичките самолети F-16 и пилотите за тях бъдат обучени, каза той. Ако разполагаме с осем F-16 със само 14 пилоти, ситуацията ще бъде същата, каквато е и в момента – малко пилоти с малко самолети. Пилотите ще дежурят много, ще трупат много некомпенсирано служебно време, добави командирът.

Още по темата