facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на АПИ изпълни Борисовата заповед и отиде по софийските села

Все пак Георги Терзийски не е викал по площадите три пъти "Няма да има винетки", срещнал се е с кметовете
Обновена
18876

"Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера?!" С този скандал по повод винетките в София откри заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. Снощи жителите на Нови Искър излязоха на протест, защото въпреки обещанията на премиера Борисов се оказа, че трябва да имат винетка за ползване на Северната скоростна тангента и пътищата до Банкя, Панчарево и Нови Искър. Винетки се изискват и за колите на градския транспорт.

"Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?!", обърна се премиерът към шефа на АПИ Георги Терзийски, който го изслуша прав и с наведена глава в залата на МС. "Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост?! Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите?! Не, питам, репетирате дали ше ви опра`а още днеска, или к`во?! Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед, това ли искате да ми кажете?!", разгневи се премиерът.

Той заръча на Терзийски: "Във всеки център на населеното място около София, отиваш лично днес, заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите "Няма да има винетки", викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава, ясно ! И още един път, ако ми направите така, така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас, много бързо критично!", заяви Борисов и после разпореди: "Свободен си!".  Терзийски веднага напусна заседанието.

По-късно днес от АПИ съобщиха, че Георги Терзийски е посетил Бистрица и Панчарево. Не е викал на площадите три пъти "Няма да има винетки", но се е срещнал с кметовете - съответно Николай Гюров и Самуил Попов, като темата на разговора им е била именно винетките.

Сутринта "Бистришко шосе" осъмна с отрязана с флекс контролна камера на толсистемата. Устройството е необходима част от системата за заплащане на републиканската мрежа за тежкотоварни автомобили над 3 тона. 

 

ОБЯСНЕНИЯ

Регионалният министър Петя Аврамова също се включи по темата, но на друго място - в парламента. Тя обяви, че „интелигентната система, която въвеждаме като реформа в пътния сектор, води до по-добър контрол относно преминаването по републиканската пътна мрежа и това притесни хората, с които вчера ескалира напрежението“. „Политизирането на въпроса и напрежението в две населени места доведе и до вандалски прояви. Вече има срязана с флекс рамка на тол системата. Не трябва да политизираме тази реформа и исканията на някои хора да пътуват без винетка да бъде яхвано като политическа тема“, допълни Аврамова. По думите й в момента се водели разговори между Столична община и АПИ, които се очаквало да приключат до дни, с идеята общината да поеме издръжката на част от републиканската пътна мрежа и тези отсечки да бъдат освободени от пътни такси. „Глобени от населените места, преминали през тези пътни отсечки, няма. Системата е интелигентна, има възможност, докато текат преговорите, никой не е глобен и никой не е получил електронен фиш“, увери Аврамова.

 

ОБВИНЕНИЕ

Депутатите също не останаха настрана. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера, че носи отговорност, тъй като списъкът с пътищата, за които се плаща винетна такса, е бил одобрен с решение на Министерския съвет в началото на 2019 г., подписано от Борисов. „Бойко Борисов ни върна в Средновековието. Тогава е имало длъжност глашатай, който е обявявал управленските решения по площадите. Г-н премиер, тъй като вие сте взели това решение, сега е хубаво вие да си поемете отговорността и да тръгнете по селата“, заяви Нинова. И отправи неясно към кого адресиран призив: „Хора, докога ще вярвате в това? Докога ще позволявате да манипулира цялото общество?“

 

ОПРАВДАНИЯТА НА ОБЩИНАТА

По-рано днес представители на общината обявиха, че започват спешни разговори с депутатите заради въвеждането на винетки за пътищата в София, които са част от републиканската пътна мрежа.

"Искаме по отношение на винетките да се намери формулата да бъдат изключени. По отношение на обществения транспорт и градските автобуси, изрично в член 10 от закона да бъде записано, че наред с други категории превозни средства и автобусите по редовни градски линии на обществения транспорт се освобождават от тол такси", обясни пред БНР председателят на общинската транспортна комисия Карлос Контрера.

 

САНКЦИИ

Както “Сега” съобщи, винетките за Северната скоростна тангента, която минава през София, както и пътищата за Банкя и Панчарево, са задължителни. “На шофьорите, каращи по тези пътища  без е-винетка, са наложени санкции”, заяви Георги Балабанов от Националното тол управление пред Би Ти Ви.

Информацията на Балабанов бе опровергана днес освен от регионалния министър, и от председателя на УС на АПИ Георги Терзийски. "Нито един водач на МПС, който вече е преминал или ще премине по републиканските пътища в границите на Столичната община, няма да получи фиш и да бъде глобен за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече има контрол", каза Терзийски пред Би Ти Ви. Според него е въпрос на време и на договорка на финансови параметри между СО и АПИ  отпадането на нуждата от винетки по Северната тангента, пътя за Банкя, за Нови Искър, Самоковско шосе, пътя за Мало Бучино, за Божурище и всички републикански пътища, по които се стига до населени места в рамките на Столичната община.

 

75

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София прекрати поръчката за нови автомобили за половин милион

05.04.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

84195 31
Столична община не вижда пореден ден със смог в София

03.04.2020

1501 2
София чества 141 години като столица

03.04.2020

327 6

Коментари

Страници

dissidentbg

"урбанизирания град"

 

Кой ли умник успя да го измисли?

Чичо Гошо

Авторът на "глобалният свят".

Mavrodinov
Не вярвам да има коли само за градско каране. Всеки гражданин рано или късно отива на село или на море в Гърция. Тоест, винаги си трябва винетка. Аман от популисти и мрънкачи.
Sir Mano

популисти? мрънкачи? Що така бе, пиле?

Що да не мрънкат хората, когато за градска магистрала им искат винетка? Що да не мрънкат, като публично е обявено, че това е недомислица и мин.преда и кмета на столицата лично са уверили хората, че няма да им се иска винетка, а накрая пак ги глобяват?

По тая логика да искат винетки и за южната дъга, за Драгалевско и Симеоновско шосе?!?!? Смеят ли?

 

П.П. Колата, с която ходя на работа никога не е подушвала винетка. Когато семейството ми излиза от София, ползваме голямо и мощно спорт комби.

 

Hasta la vista

Има такива граждани! Лично аз познавам поне двама, които не рачат да излизат отвъд околовръстното...

Evasion

Оказва се обаче, че повече от година нищо не е направено и хората са санкционирани, след като са били заблудени лично от премиера и столичния кмет, че могат да карат без винетка.

Ми като вярват на гербери... Много ме кефи избирателността в пътищата, изискващи винетка - от Бухово, Яна и Сеславци не е нужна винетка, но от Панчарево е нужна... А т.нар. северна тангента дори е в границите на коловръстното шосе... За разлика от панорамния път между някогашните отделни села Бояна и Драгалевци... Голем майтап е столичното кметство...

Индженеро

Щом е тангента, значи е извън окръжността (на София).  Те затова не я кръстиха хорда, каквато е всъщност (като свръзка на две точки на околовръстното).

А това за Банкя си е за уволнения на някой пътен полицай или .. абе.

.

Hasta la vista

Аха, значи ли това, че онези 690 автомобила, изловени само за един ден без винетки, са гепени на тези места? Има някой за е.... в тая "държава" и със сигурност не съм аз...И цяла година мислят за тая карта. Чудех се от де е тоз пушек из града, а то било от пушещи от силен размисъл мозъци на общинари. Машалла, мислители!

viking battle

Работа работа работа ??

 

Мачкай Бойче глупаците дето ти гласуват ..мачкай ги без жал ??

 

Каскета да се самосезира и да фаща и да оправя батака и корупцията довела до тези лъжи и несправедливости за хората и народа ?

Тартамут

Сега се оплаквате, после пак си я изберете :))))

Кръговрат му викат

Moby-Dick

Ми кой бе, Курнела ли да изберем? Ще има да чакаш!

Aniki

Предполагам имаше предвид данчето

Паисий2

Не бе, на изпълнителите не им е сведена височайшата мисъл и обещание. И така се получава, че царят дава, а пъдарят не!

Тартамут

https://www.bgtoll.bg/karta

 

Ето карта при това неработеща :))))

Тъй де, само на Софиянци ли ще им махнем винетките или в цялата страна?

Сега правят прецедент, нарушители няма да бъдат глобявани.

 

 

Тартамут

От една страна е справедливия модел всички караме и  всички плащаме, а от друга страна са някаква специална категория хора, за които общите правила не важат. Стахотна логика.

ivanko77

Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.

Ето какво казва НК. Сега питам аз - Борисов и Фандъкова извършили ли са престъпление? 

Каспър

Баси...сега ако отида на Горубляне и джамбазина рече, че таз кола струва 6 бона, а аз му отвърна, че не струва повече от 3...и двамата ли сме за пандиза?

ivanko77

Примера ви няма много общо - в какво точно заблуждавате вие или вас - имате си автомобила и всеки изтъква негови добри и отрицателни черти с цел определяне на пазарна цена. В ситуацията ББ ясно заяви, че няма да има винетки, но закона казва друго, т.е. заблуждава хората и им носи загуби - плащат за нещо, за което ако са знаели, че е платено са могли да го избегнат. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Оказва се обаче, че повече от година нищо не е направено и хората са санкционирани, след като са били заблудени лично от премиера и столичния кмет, че могат да карат без винетка.

No Comment!

hamer

PЗначи за електроенергията набутаха куп такси за достъп, за снабдяване за незнам какво още и ползвал, не ползвал - плащаш. Същото е с парното, със стационарните телефони, гласят нещо подобно и за водата, т.е. независимо дали ползваш тези услуги, щом си закачен плащаш за възможността да ги ползваш когато решиш.  Някога имаше пътен данък, включен в данъка за колата - той беше на същия принцип - караш, не караш, данъкът си го плащаш. Това беше сигурен източник на средства за поддържане на пътната мрежа. Махнаха го и набутаха винетките , май цащото било по-справедливо, и се оплетоха като пилета в кълчища.  Странно, защо тази "справедливост" липсва за тока, за парното, за стнационарните телефони и пр.Не знам има ли статистика  колко пари са постъпвали преди с пътния данък и колко сега с винетките? И не е ли по-справедливо за всички коли да се плаща пътен данък,  иначе излиза като в здравеопазването - с парите на плащащите здравни осигуровки се лекуват тези, които не плащат.

Калпазанче

Само за тези обещания на г-жа Дукесата и Асфалт паша трябва да ги изпържим! Оставка!

Evasion

Да, оставка. И след оставката - избори. И пак герб... и червеи, както е казал поетът...

devane

Прозд до дъното на душата си! Горкият илитерат.

Stern

"Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?", обърна се премиерът към шефа на АПИ Георги Терзийски, който го изслуша прав и с наведена глава в залата на МС.

"Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост?

Ще се разправя с чиновник, който е спазил закона? А не с кметицата Си и парламента Си, които не са извадили пътя от националната мрежа?

И, да, на територията вече "абсолютна глупост" е да се зачита закона, а не желанията Му.

Боко май наистина все по-често си изпуска нервите и си образува кръвно. Явно знае неща, за които ние само се досещаме.

letec55

Ще се разправя с чиновник, който е спазил закона? А не с кметицата Си и парламента Си, които не са извадили пътя от националната мрежа?

На едно обучение за новата система на Агенцията за обществените поръчки чух от лектора, мастит юрист по темата, следното съждение: "Тези текстове в закона влизат в сила, но няма да се прилагат!"

Тъпотията с винетките е ясна. Няма абсолютно никаква логика жителите на обособени квартали, които гласуват за кмет на София, да имат винетки, за да дойдат в столицата по хубав път. Баце е прав. Прави са и хората. И при положение, че ситуацията е очевадна, при това не от вчера, наистина е въпрос защо тези, които е трябвало да свършат нещо напълно ясно и конкретно, за да се необходими винетки на тези хора, не са го направили. Баце и на тях може би ще им се скара. 

А тоз от АПИ го отнася, защото не се сетил да бъде гъвкав в прилагането на закона. Вярно, калпав закон, но закон. Обаче щом юристите казват, че може и да не се прилага...

viking battle

фалшивият герои,позьора ,клатик*реца, видният строител  , международникът , лидерът на западните и източните балкани , христоматииният представител на тъпаците от клана на бай тошо без изключение  в действие ?

paragraph39

Преди Демокрацията, българите-НЕсофиянци наричаха София "Народна Република София"!

Сега, при Демокрацията, София вече е "Демократична Република София", а НЕ "народна"!!!

Тъй, де, тя и цялата България вече 30 години е НЕнародна- и Народът "духа супата..."! ПФУ!

Хулиган

"Няма да има винетки", викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава, ясно.

Пак добре, че не го е накарал да напише сто пъти "Боко е велик!".

Ако не друго, не може да се отрече, че става все по-весело в бантустана...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/29/kak-nau...

Banana Joe
снимка на Banana Joe

...викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава, ясно.

И още един път ако ми направите така така да се задъхам...

 

Неподражаем :-)))))))) roflmao

И като АПИти vинетките, глейте да се не задавите :-))))

tatyana1

Що така? За другите градове, които имат подобен проблем, няма такова решение, предлагат съвсем друго- общините да си включат пътя в градската мрежа и да си го поддържат. Защо за София- едно, а за останалата България- друго?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×